Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Mali Božić, a prema narodnim vjerovanjima i običajima, postoji bitna stvar koju danas moramo ispoštovati, kako nas ne bi pratio maler.

Mali Božić, odnosno dan svetog Vasilija Velikog, prate mnogi zanimljivi običaji, a naši preci su smatrali da je veoma važan praznik, te su ga mnogi obilježavali poput Božića.

Obavezno se pravi Vasilica, neobična poslastica nazvana po svetom Vasiliju, a ima i razne druge nazive: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica…

Negdje, opet, za Mali Božić, mijese istu česnicu, kao i za Božić koju porodica za trpezom izlomi i podijeli ovaj obredni hljeb koji simbolizuje zajedništo, slogu i ljubav.

O novogodišnjem ručku, pojedu se glava i plećka božićne pečenice koja se čuva do 14-og. Tom prilikom vješti ljudi iz plećke pečenice predskazuju šta će se tokom sljedeće godine dogoditi u toj kući i oko nje. Kad se ruča, pokupe se kosti od pečenice, odnesu i stave na mravinjak da bi s po vjerovanju stoka patila (množila) kao mravi.

Neki od ovih običaja imaju dublje značenje i zadržali su se još od prethrišćanskih vremena. Stari kažu da se na sutrašnji dan nikako ne treba svađati, jer će vas u protivnom cijele godine “terati baksuz”. Zato je danas bolje prećutati i oprostiti svaku uvredu.

Na Mali Božić ujutro običaj je bio u nekim selima da domaćica uzme snijeg i, utrčavši u sobu, baci ga na djecu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“. Vjeruje se da se time štite djeca od vrućice ili groznice. Poslije ovoga deca bi skidala sa sebe odijela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”.

Na ovaj dan dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zvijeri ne bi napale stoku. U mnogim mjestima Vojvodine i danas je običaj da se na raskršićima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svjetlosti i toplote. Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Novo ljeto valja dočekati budan, pa su u ovom bdijenju mnoge devojke predviđale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje djevojaka u Bosni: prije svanuća su, popevši se na tavan, bacale obuću kroz vrata na dvorište, pa ako obuća, kad padne, bude usmjerena od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, odnosno udati se.

U nekim krajevima vjeruje da se danas treba čuvati da vas neko ne prevari. Isto tako je bitno da se ovaj dan ne drema, jer ćete čitave godine biti pospani i umorni.

U hramovima se danas moli Gospodu Isusu Hristu da blagoslovi vijenac godine, da sačuva pravoslavlje u miru, da godina protekne dobro, da gradove Bog sačuva nepovrijeđene, da hristoljubivog vladara zemlje zaštiti i daruje mu pobjedu nad protivnicima. Moli se i za pobjedu nad krivoverstvom, za plodove zemaljske, zdrav vazduh, kišu sa nebesa i za izbavljenje od svih nevolja.

Izvor: Kurir