Odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed – istakao je Dodik na Iksu.

Ističe da je njihova opredijeljenost ka evropskom putu do sada bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas “žele”.

– Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja – “dan D” – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će biti “dan D” ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne.

Naveo je da je Republika Srpska  u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor.

– Spremni smo za taj “dan D” o kome Šmit priča. Naše namjere su jasne – želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju. To je naš odgovor svima koji prijete napadima na Srpsku – naveo je Dodik.

Naveo je da Srpska koristi sva pravna i politička sredstva.

– Koristimo sva pravna i politička sredstva i koristićemo ih i dalje. Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo – zaključio je Dodik.

Autor: RTRS