Volonterke iz Prijedora za tri godine postojanja prikupile su i donirale više od 90.000 KM u 65 humanitarnih akcija za pomoć u liječenju djece.
Okupljene u grupu “Licitacije Prijedor” na “Fejsbuku”, Branka Stjepanović, zaposlena u Fondu zdravstvenog osiguranja, Dragana Vrabičić u Savezu sindikata Republike Srpske, Mira Kondić u trgovačkom lancu, Dragana Đuričić u ugostiteljstvu i Jelena Kondić, trenutno nezaposlena, rade tiho, skromno i složno.

Stjepanovićeva je rekla Srni da su u realizovanih 65 akcija uračunata tri bazara, kada su se prikupljene donacije prodavale na uličnim štandovima, te dodala da je za nekoliko korisnika urađeno više od jedne akcije.

Ona je pojasnila da djecu, za koju skupljaju pomoć, biraju putem slične grupe volonterki iz Banjaluke, a koja ima strukturisan sistem provjere dokumentacije svakoga ko se obrati za pomoć, uključujući i informacije o tome da li liječenje pokrivaju javni fondovi.

“Tako smo i mi sigurni da pomoć ide u prave ruke. Imali smo do sada djecu iz Republike Srpske, Federacije i Srbije”, dodala je Stjepanovićeva.

Prema njenim riječima, novac nekada prikupe brže, nekad sporije, ima uspona i padova i kod donatora i kupaca, te je nedavno došlo do zatišja, ali se, kako kaže, uvijek pojavi neki donator koji oživi priču.

“Turistička agencija `Vuković` nas je, da tako kažem, podigla, darujući vaučere, mahom za putovanja u vrijeme adventa. Kad su vidjeli da se licitiraju njihovi poklon-bonovi, onda su davali još. Dok god ljudi donose i daruju, kupuju i podržavaju, radićemo”, naglasila je Stjepanovićeva.

Miri Kondić sinoć su članice uručile zahvalnicu za humanost, nesebičnu podršku i izuzetan doprinos u prikupljanju novca bolesnoj djeci i mladima.

Đuričićeva je za Miru rekla da je mnogo toga dala, te da stalno traži donatore, donosi, nalazi i skuplja.

Grupa “Licitacije” iz Prijedora funkcioniše tako što pravna i fizička lica daruju proizvode, usluge, odjeću, obuću, nakit, knjige i drugo, a administratori grupe formiraju najnižu cijenu. Članovi grupe nude taj ili veći iznos.

Prvi bazar organizovan je u novembru 2020. godine, a zbog stvari preostalih s tog bazara rodila se ideja da se one licitiraju putem “Fejsbuka”, te je ta praksa i zaživjela.

Grupa trenutno broji 3.849 članova, svi zainteresovani iz Prijedora mogu da joj pristupe uz odobrenje administatora.

Izvor: SRNA/kozarski