Predsjednik Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je ročište protiv njega i v.d. direktora Služenog glasnika RS Miloša Lukića odgođeno u Sudu BiH.

Dodik kaže da je sudija bez ikakvog razloga podijelio postupak protiv njega i Lukića i pokazao da je cilj eliminacija predsjednika RS iz političkog života.

-Još se jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo politički instruisani, da ne smiju da mrdnu bez stranaca. Ovo je čisti politički proces kome ne pomažu pravne činjenice – rekao je Dodik.

Kaže da u optužnici piše da je optužen jer je poštovao Ustav RS.

-Po prvi put sam se obratio sudiji i da mu kažem da je Ustav RS usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonom. Nidje ne piše da se Ustav RS prlagodi lažnom visokom predstavniku. Sporno je, pored toga, da su tužioci prihvatili tako nešto – kaže Dodik.

Kaže da ponovo nije pročitana optužnica.

-Očekujem da će biti oslobađajuća presuda. Tužiću tada BiH zbog štete koja je načinjena bilo kome od nas. Vjerujem da će BiH morati da plati visoku kaznu za nesposobne i aljkave tužioce. Negdje u mojoj percepciji je da bi ovaj sudija mogao biti nepristrasan. Ali i on je pod pritiskom – zaključuje Dodik.

Poručio je da BiH mora da bude ustavna, po Dejtonu, ili je neće biti.

Autor: Slobodan Popadić/Kozarski