U Prijedoru će sutra 19. januara, po jedanaesti put , biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za Časni krst za koji će se boriti 58 plivača, koliko ih se večeras okupilo u Crkvi Svete Trojice.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je Srni nakon večerašnjeg bogosluženja u Crkvi Svete Trojice, a kojem su prisustvovali i članovi Organizacionog odbora manifestacije, da su svi prijavljeni kandidati potpisali izjavu o dobrovoljnom ulasku u rijeku Sani i plivanju za časni krst.
” Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i želja je organizatora da ovaj događaj obilježimo dostojanstveno i kako dolikuje pravoslavnoj vjeri , tako da su večeras poslije molitve i blagoslova svi zainteresovani za sutrašnje plivanje u rijeci Sani potpisali izjavu da plivaju na sopstvenu odgovornost ” rekao je Hrvaćanin.
On je dodado da se Isus Hristos krstio u rijeci Jordanu na Bogojavljenje, potapao se tri puta u vodu i iz tog razloga nastao je običaj potapanja ili plivanja za Časni krst. Obnovljena je tradicija plivanja, a ona je dosta stara, kreće od početka nekih perioda kada je počelo praznovanje samog Bogojavljenja.
” Veoma je važno i bitno da očuvamo tu tradiciju, da je zadržimo i da je proslijedimo naraštajima koji dolaze poslije nas”, istakao je protonamjesnik Hrvaćanin.
On je pozvao sve vjernike da sutra, na Bogojavljenje, prema programu prije svega uzmu učešća u svetoj liturgiji koja će biti služena od 9 časova u Crkvi Svete Trojice , a potom od 11 časova i u velikoj bogojavljenskoj litiji ulicama Prijedora dok je osvećenje vode i plivanje za časni krst zakazano za 12 časova.
Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se vjeruje da ima duhovna i ljekovita svojstva.

Izvor: prijedorgrad