U prijedorskom Vodovodu ističu da su sve obaveze u prošloj godini, kao što je bilo planirano, servisirane iz vlastitih sredstava. “Čekamo završni obračun, ali ćemo sigurno poslovati u plusu. Isključivo se finansiramo od naplate vode. Prošle godine uspjeli smo da samostalno servisiramo sve obaveze bez donacija iz gradskog budžeta. Reprogram za struju iznosi 28.000 maraka mjesečno. Prošle godine odobreno je poskupljenje vode kako bi sami servisirali taj dug”, kaže direktor Vodovoda Dragoslav Kabić.

U ovoj godini problem će predstavljati i povećanje najniže plate, ali u ovom preduzeću se nadaju da će i te troškove uspjeti da finansiraju vlastitim sredstvima. “Mi ćemo u narednom periodu morati da izdvajamo dodatnih 16.000 mjesečno da bismo ispunili sve zakonske obaveze prema radnicima. Nadamo se da će to funkcionisati. Čekamo još neke ekonomske pokazatelje da vidimo kako i na koji način ćemo poslovati u narednom periodu”, ističe Kabić. Prošla godina bila je sušna i mnoge opštine i gradove u Republici Srpskoj primorala da uvedu restrikcije u potrošnji vode. U Prijedoru je situacija bila drugačija. “Što se tiče proizvodnje vode, slobodno mogu s ponosom da kažem da prošle godine u najvećim ljetnjim vrućinama nismo imali restrikcije vode, a svi ostali vodovodi u Republici Srpskoj morali su primjeniti restrikcije. Naši bunari su izbacivali dovoljne količine da pokrijemo sav naš konzum, odnosno sve potrošače koji se nalaze na gradskoj vodovodnoj mreži da  imaju redovnu isporuku vode”, kaže Kabić.  

U Vodovodu su zadovoljni naplatom, koja je u prošloj godini iznosila preko 99 procenata. Krenule su i obećane investicije za proširenje vodovodne mreže. “Krajem  prošle godine grad je započeo izgradnju vodovodne mreže u naseljima Veliko Palančište, Kafanište i Stari Voćnjak. To je projekat koji će nama dodatno povećati konzumno područje i omogućiti da ta naselja imaju uredno vodosnabdijevanje. To su potkozarska sela koja do sada nisu imala uredno vodosnabdijevanje već se isključivo snabdijevali vodom iz vlastitih izvora ili iz lokalnih seoskih vodovoda. Rok za izgradnju je 18 mjeseci”, naglašava Kabić.

U ovog godini planirana je rekonstrukcija još nekih dijelova vodovodne mreže. “Potpisani ugovor o rekonstrukciji vodovodne mreže Orlovača-Orlovci-Garevci i dijela Urija između ulica 1. maja i Milana Vrhovca krenuće u realizaciju ovih dana. Grad će raspisati tender, a Vlada Republike Srpske finansira taj projekat. To je vodovodna mreža koja je stara preko 50 godina i nakon rekonstrukcije biće poboljšano snabdijevanje u tom dijelu i smanjeni gubici vode, što sada predstavlja veliki problem”, kaže Kabić.

U Vodovodu vjeruju da će vlastitim sredstvima i ove godine redovno servisirati sve obaveze.

Izvor: kozarski