Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov uručio je danas zahvalnice za grad Prijedor i 14 osnovnih i srednjih škola prijedorske regije za učešće u humanitarnoj akciji “Obradujmo vaše vršnjake na Kosovu i Metohiji” u 2023. godini.

On je naveo da je u akciji učestvovalo više od 90 škola i oko 60.000 učenika širom Srpske koji su prikupili gotovo 70.000 KM i da se akcija završava danas budući da je još danas otvoren humanitarni broj 1412.
“Sva sredstva koja prikupimo usmjerena su za dječije paketiće srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji, što smo podijelili više od 3.000 paketića. Uz to smo paketiće podijelili i u Glini i u Pakracu za srpsku djecu u Hrvatskoj, a jedan dio ćemo usmjeriti za opremanje Dnevnog centra Podrži me – 9. januar u Kosovskoj Mitrovici za djecu s poteškoćama u razvoju”, rekao je Arlov.

Načelnica gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković rekla je da gradu predstoji donošenje odluke o 12. učešću u prijemu djece s Kosova i Metohije.
“Grad Prijedor je uvijek bio dobar domaćan učenicima i nastavnicima sa Kosova. Naše škole su rado prihvatale učešće u ovoj humanitarnoj akciji, ne samo u prijemu učenika, nego su se uključivale i u prikupljanje pomoći za učenike sa Kosova i Metohije. Nadam se da ćemo i ove godine nastaviti u tom pravcu. Očekujem sastanak sa aktivom direktora osnovnih škola kada ćemo izabrati školu domaćina”, najavila je Brdar Mirković.
Direktorica Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor Sanja Munjiza rekla je da su učenici i roditelji ove škole već četiri puta bili domaćini djeci s Kosova i Metohije i učestvovali u svim akcijama Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.
“Bilo koja je saradnja, bilo koje je prijateljstvo, uvijek vrijede više. Moram da isteknem da sada ta djeca koja nam dođu, da naše porodice iz Republike Srpske, naši učenici i roditelji, ostaju u kontaktu i sa tim porodicama”, dodala je Munjiza.
Direktorica Srednjoškolskog centra Kostajnica Jelena Jaćimović Janjetović rekla je da se radnici i učenici ove škole godinama odazivaju na akcije koje pokreće Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji.
“Ovo je već treća ili četvrta godina kako se mi družimo sa gospodinom Arlovom i na taj mali način simbolično pomažemo djeci Kosova i Metohije. Nažalost, učenici nam ne dolaze. Nadamo se da će u neko dogledno vrijeme i taj vid saradnje biti ostvaren”, dodala je Jaćimović Janjetović.