Prijedorčanin Goran M. (38) optužen je da je napravio Fejsbuk nalog sa lažnim ženskim imenom sa kojeg se dopisivao sa muškarcem iz Kanade, te ga naveo da njemu, (jer se predstavio kao advokat), i njegovoj supruzi, (koju je predstavio kao sekretaricu), uplati oko 60.000 maraka.

Naime, protiv njega je Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podnijelo optužnicu za prevaru koja se desila od augusta 2015. godine do januara 2016. godine, u Prijedoru.

On je na društvenoj mreži napravio lažni profil na ime mlađe ženske osobe sa lažnim datumom rođenja, mjestom stanovanja u Kozarskoj Dubici, što je kasnije promijenio da navodno živi u Banjaluci.

Potom je poslao zahtjev za prijateljstvo I.Š. iz Kanade, kojeg je oštećeni prihvatio misleći da komunicira sa djevojkom.

Goran M. je u navedenom periodu komunicirao sa oštećenim lažno se predstavljajući kao žena i tako ga održavao u zabludi da planira doputovati u Kanadu u Hamilton u kojem navodno nikog ne poznaje.

Optuženi mu je pisao da želi da upozna nekog zbog navodnog druženja u Kanadi, da je “ona” navodno kupila avionsku kartu za dolazak u Toronto. U toj prevari naveo je da dolazi u Kanadu da živi kod starije gospođe kojoj će pomagati u domaćinstvu.

Zanimljivo je da je naveo muškarca i da je “ona” angažovala navodnog advokata da joj ishodi potrebne dokumente radi dolaska u Kanadu i taj “advokat” je bio njegov pravi identitet.

Takođe, je svoju vanbračnu suprugu V.B. predstavio kao navodnu sekretaricu tog lažnog advokata i da su joj potrebne novčane pozajmice koje će navodno vratiti oštećenom nakon dolaska u Kanadu.

– Tako je naveo oštećenog I.Š. da od 31. avgusta 2015. do 31. decembra 2015. godine na štetu svoje imovine posredstvom međunarodne mreže za transfer novca izvrši 35 uplata na ime i u korist G. M. u ukupnom iznosu od 44.967,30 kanadskih dolara, što je u protuvrijednosti 59.144,86 KM. Te na isti način i u istom periodu dvije uplate na ime njegove tadašnje vanbračne supruge, a za korist G.M. u ukupnom iznosu od 1.065,55 kanadskih dolara, što je u protuvrijednosti 1.401,50 KM – navodi se u optužnici.

Tako je novac umanjen za proviziju za navedenih 35 uplata Goran M. lično podigao u gotovini na teritoriji Bosne i Hercegovine, a njegova supruga podigla je novac umanjen za proviziju od dvije navedene uplate za korist Gorana M, prenose Nezavisne novine.

– Na taj način G. M. je za svih 37 uplata prouzrokovao materijalnu štetu oštećenom od 46.032,85 kanadskih dolara, što je u protuvrijednosti 60.546,36 KM te pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 44.568,66 kanadskih dolara što je u protuvrijednosti 58.620,53 maraka.  Imovinska korist predstavlja ukupan iznos svih 37 uplata umanjen za proviziju po uplatama u iznosu od 1.464,19 kanadskih dolara – navodi se u optužnici.

Autor: Srpskainfo