Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska vodi politiku poštovanja Dejtonsko sporazuma i da je paradoksalno da brani američki uspjeh od američkih diplomata, te dodao da će svoje srce, riječ i život dati samo svom narodu i Republici Srpskoj. “Tu sam da poštujem njihovu volju, da se dogovaram s predstavnicima druga dva naroda, poštujući njihove interese. Tu sam da Republika Srpska bude partner svima, ali podanik nikome”, naglasio je Dodik.

On je ukazao da je nastup pomoćnika državnog sekretara SAD DŽejmsa O’Brajena u Sarajevu demonstracija bahatosti i odsustva ideja.

“Dok su mu puna usta suvereniteta BiH, podržava samozvanca koji je direktna negacija suverenosti”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je naveo da O’Brajen govori o prijateljstvu prema narodima u BiH, a tretira te iste narode kao divlje horde iz kamenog doba kojima će on donijeti vatru.

“Svaka američka administracija bila je posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose”, smatra Dodik.

On je citirao nekadašnjeg ambasadora SAD u BiH Tomasa Milera koji je govorio da je “bolji i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje”.

“Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju. Cilj dogovora koji smo mi postigli jeste da građani u BiH budu zadovoljni, da im bude bolje, da krenemo putem članstva u EU, a ne da njim bude zadovoljan O’Brajen”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je veliki uspjeh tadašnje administracije SAD, a Republika Srpska vodi politiku poštovanja Dejtonskog sporazuma.

“Paradoksalno je da mi branimo američki uspjeh od američkih diplomata”, poručio je Dodik.

On je naveo da ima suverenu odluku građana Republike Srpske na izborima da bude predsjednik.

“I zakleo sam se da ću poštovati Ustav i zakone. Svoje srce, riječ i život daću samo svom narodu i Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je upitao “kako je moćna Amerika došla na ove grane”.

“Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni sekretar SAD bavi se BH gasom, njegov pomoćnik Sabijom, ambasador respiratorima i poslovnicima o radu. Pored njih, Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant. Ovo ni `Nadrealisti` nisu mogli da zamisle”, naveo je Dodik.

Izvor: SRNA/kozarski