U manastiru Tumane čuvaju se mošti Svetog Zosima i Jakova, poznatih čudotvoraca, za koje pravoslavci veruju da su izlečili mnoge vjernike i pomogli im da pronađu mir kada su najviše očajavali.

Za ovaj manastir vezuju se dvije molitve za zdravlje tumanskim čudotvorcima.

Prva molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimi i Jakovu

“Prepodobni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, životom svojim na zemlji posvjedočili ste Hrista. Odričući se od privremenih blaga, naslijedili ste vječna.

Tajnom bogomislija osvještali ste sebe. Slobodom svojom izabrali ste Carstvo Božije, radi koga pretrpeste sve nedaće života. Stekavši smjelost, kao prijatelj Gospodnji i sažitelji svetih u Raju, i nas nedostojne spomenite, da u danu vječnog suda, sa posljednjima obretemo milost Božiju, prenosi Stil.

Presvlačenje moštiju u manastiru Tumane
FOTO: MANASTIR TUMANE / FACEBOOK / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

I u vrijeme zemnoga bivstvovanja našeg, naučite nas primjerom svetim, kako da pravilno ispovijedamo istinitoga Boga i živimo kako je ugodno u Njamu, slaveći ga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.”

Druga molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimu i Jakovu

“O čudesni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, molitveno zastupite sve one koji vam pritiču sa ljubavlju, znajući da ste stekli smjelost pred Bogom.

Ne otpustite bez utjehe, nikoga od malih Hristovih slugu, koji vam vape, stradanjima i bolestima mnogim ophrvani. Darujte im po blagodati kojom vas ukrepi Gospod, da utješeni i ohrabreni dođu do poznanja istine i postanu udeonici stada odabranoga.

Da utjelovljeni u svetim tajnama zajednici Crkve, naslijede vječna dobra i naslađuju se gledanjem lica Božijega, slaveći i u vrijeme zemnoga života, Boga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga duga, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.”

Autor: Srpskainfo