Etno-društvo “Srpski sokolovi Kozare” i mještani Gradine u ovom selu su organizovali tradicionalno kapanje.

Za mlade ovo je bila prilika da nauče šta je to kapanje i kako se igra. Stariji ističu da je veoma bitno da mladi nasljeđuju tradiciju i običaje jer kako kažu, bez toga nema ni budućnosti.

Mještani Gradine kažu da su srećni što su bili domaćini kapanja.

„Mi smo zajedno sa Društvom ’Sokolovi’ organizovali kapanje. Drago nam je da vidimo veliki broj učesnika, stariji su poželjeli ovakva druženja. Bitno je da je veliki broj mlađih ljudi tu i ovo je prilika da naučimo nešto novo, ali i da se družimo i da prenosimo našu tradiciju sa koljena na koljeno, jer običaji su identitet našeg naroda“, rekao je Mladen Kulundžija, mještanin Gradine.

Prelo u Gradini, sa akcentom na kapanju, je četvrti video projekat Društva “Sokolovi”.

“Jako je bitno da mi, ovo što radimo na očuvanju tradicije predstavimo ne samo ovdje, već mi to u proteklih nekoliko mjeseci radimo i na području Srbije, Slovenije pa i šire. Društvo je postalo veoma prepoznatljivo u kratkom periodu van granica Republike Srspke, tako da je osnovni cilj društva da očuvamo tradiciju, otrgnemo od zaborava običaje našeg naroda sa područja Kozare, Potkozarja, Grmeča, Krajine, Like, Banije. Isto tako, gajimo i pjevanje pjesme sa tih područja “, izjavio je  Miljan Banović predsjednik Etno-društvo “Srpski sokolovi Kozare” Urije – Prijedor.

Izvor: kozarski