Tradicija i običaji okupljaju srpski narod i upravo su oni proizvod svega onog što srpski narod jeste i što je sačuvao kroz istoriji i vijekove, rekao je danas u Novom Sadu predsjednik Narodne partije Srpske (NPS)  Darko Banjac.

Banjac je naveo da je novosadski “Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”, koji tradicionalno okuplja Srbe iz cijelog regiona, važan za očuvanje tradicija i običaja srpskog naroda.

“Srpski narod gdje god se nalazio ima svoje tradicije i običaje i kroz vijekove i kroz našu istoriju ono što je održalo nacionalno biće srpskog naroda, pored vjere jezika i pisma, jesu naše tradicije, običaji i naše slave, a “Sajam zavičaja” njeguje i štiti naše običaje”, rekao je Banjac u izjavi Srni.

On je dodao da sajam čuva običaje i tradicija srpskog naroda iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, federacije BiH, Slovenije i svih drugih krajeva u kojim žive Srbi, te ocijenio da je to veoma značajno za srpski narod.

“Došli smo do jednog trenutka kada se počinjemo stidjeti naših nošnji, opanaka i svega onoga što je značili nešto u istoriji srpskog naroda. Ne smijemo se odricati, a pogotovo stidjeti onoga što mi jesmo, kao i naših tradicija i običaja”, poručio je Banjac.

On je naveo da su među izlagačima na petom “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu i Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica, Banja “Mlječanica” i Nacionalni park “Kozara”, te izrazio očekivanje da će naredne godine biti i mnogo više udruženja i institucija iz Krajine i Republike Srpske.

“Ovo je jako značajno, a ja sam čovjek koji poštuje običaje i tradiciju i borim se njihovo za očuvanje. Zato sam i danas ovdje i drago mi je što sam imao priliku da podijelim to razmišljanje i sa ministrom odbrane i predsjednikom SNS-a gospodinom Milošem Vučevićem, kao i sa mojim drugom i prijateljem Nikolom Selakovićem jer je jako bitno što i oni podržavaju ovu manifestaciju”, naglasio je Banjac.

Lider NPS-a je dodao da je to i poruka  ljudi Srbije, poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da nas tradicija i običaji okupljaju i da su oni proizvod svega onog što srpski narod jeste i što je sačuvao kroz istoriji i vijekove.

“Upravo ta tradicija i običaji čuvaju naš identitet da bi to mogli da prenesemo na naša nova pokoljenja”, zaključio je Banjac.

Na petom “Sajmu zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”, koji je danas otvoren u Novom Sadu, vrijednosti svoga kraja predstavilo je više od 160 izlagača iz Srbije, BiH, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Sajmu su prisustvovali i poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić, direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Božidar Nikoletić i direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur.

Sajam su otvorili ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je istakao da zajednička i identitetska kultura ne mogu da budu sputane administrativnim granicama.

Manifestaciju je organizovao  fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za čiji rad sredstva obezbjeđuje Pokrajinska vlada Vojvodine.

Smisao Sajma zavičaja je okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona.