Za mnoge građane odlazak kod zubara je stresan, a često ga mnogi odgađaju zbog velikih finansijskih izdataka koje moraju izdvojiti za određene usluge. No, brojne usluge pokriva Fond zdravstvenog osiguranje RS.

Pravilnikom FZO RS o stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti utvrđene su usluge stomatologa koje su za pacijente besplatne, a njihov trošak pokriva obavezno zdravstveno osiguranje.

Evo koje usluge možete koristiti na račun Fonda: pregledi i liječenje bolesti zuba i vađenje zuba, pregledi i liječenje bolesti usta i zuba kod djece do navršenih 15 godina života, uključujući i pokretni ortodonski aparat, kao i za lica sa umanjenim intelektualnim sposobnostima ili one koji su tjelesno ometeni u razvoju.

Fond pokriva stomatološke usluge i za lica sa težim urođenim ili stečenim deformitetima lica i vilica.

Trudnice, djeca, ugrožene kategorije

Preko osiguranja se mogu obaviti i pregledi i liječenje bolesti usta i zuba, izuzev protetskog zbrinjavanja, kod žena u vezi sa trudnoćom i za vrijeme porodiljskog odsustva.

Osigurnje pokriva i pružanje hitne stomatološke zdravstvene zaštite za odrasle, preglede usta i zuba, izuzev protetskog zbrinjavanja, preglede i intervencije prije transplantacije bubrega, odnosno operacija na srcu, preglede i liječenje bolesti usta i zuba prije i poslije operativnog tretmana malignih bolesti makslilofacijalnog predjela.

Na ovoj listi su i urgentni stomatološki i hirurški pregledi i liječenje povreda zuba i kostiju lica, uključujući primarnu rekonstrukciju osteosintetskim materijalom, izrada akrilatne totalne proteze kod lica starijih od 65 godina života, neophodan stomatološki tretman, uključujući i fiksne ortodontske aparate prije i poslije operativnog tretmana kod osoba sa urođenim i stečenim težim deformitetom lica i vilice, izrada protetskih nadoknada lica i vilice u okviru posttumorske rehabilitacije i rekonstrukcije, uključujući i implantate za njihovo učvršćivanje.

O ovome više možete čitati na LINKU.

Oni ne plaćaju ni participaciju

No, bitno je naglasiti da su određene usluge besplatne samo za mlađe od 18 godina ili samo za osiguranike starije od 65 godina.

U skladu s tim, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pacijentima koji su stariji od 65 godina finansira sve stomatološke usluge iz opšte stomatologije, kao i protetske nadoknade – totalne proteze.

Takođe, participaciju za stomatološke usluge ne ne plaćaju određene kategorije bez obzira na dob, a to su: trudnice i porodilje do navršenih 12 ili 18 mjeseci starosti djece, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca, dobrovoljni davaoci krvi, korisnici stalne novčane pomoći i lica smještena u ustanove socijalne zaštite.

Osim toga, FZO RS, takođe, finansira i sve pružene stomatološke usluge djeci do 18 godina starosti.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo