Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da u Republici Srpskoj nema otpuštanja radnika kao posljedica povećanja najniže plate u Srpskoj.
“Nemamo povećani udar na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u pogledu isplata za nezaposlenost ili bilo kakvih drugih prava preko Zavoda, nego naprotiv tih lica je manje”, rekao je Egić danas novinarima u Banjaluci.

Egić je, pozivajući se na podatke Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, rekao da se od 1. januara do 12. februara na evidenciju Zavoda prijavilo se 973 lica, dok se u istom periodu lani prijavilo 1.021 lice.

On je rekao da je neozbiljno pisanje po pojedinim medijima i portalima da je za zatvaranje firmi kriva Vlada Republike Srpske, navodeći da su se preduzeća zatvarala i u nekim drugim i mnogo boljim vremenima.

“Vlada Republike Srpske nije kriva ni za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, jer cijena rada u nekoj kalkulaciji gotovog proizvoda nije ključna, ali jeste jedan od faktora”, ukazao je Egić.

Egić je zaključio da poskupljenje pekarskih proizvoda u Srpskoj nije samo rezultat povećanja najniže plate, ako se ima u vidu činjenica da energenti ne poskupljuju i ako čak padaju cijene osnovnih sirovina određenih vrsta proizvoda.

Najniža plata u Republici Srpskoj u ovoj godini iznosi 900 KM, odlučila je ranije Vlada Republike Srpske.

Izvor: SRNA/kozarski