Učenicima JU Muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru škola ne predstavlja teret, nego ljubav prema onome što uče i rade i želju da uvijek budu bolji i uspješniji. Ove kalendarske godine Srednja muzička škola proslavlja vrijedan jubilej – 30 godina postojanja i rada. Već iduće slijedi novi jubilej,  70 godina postojanja muzičke škole u Prijedoru.

Učenici Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ ove će godine zajedno s profesorima brojnim nastupima i koncertima obilježiti vrijedan jubilej 30 godina postojanja i rada. Zaljubljeni su u instrumente koje sviraju, uživaju u nastavi i žele što više proširiti svoja muzička znanja.

Anja Maran, učenica 2. razreda Srednje muzičke škole kaže da je ljubav prema instrumentu ogromna. Ona svira violinu i nakon završetka srednje škole upisaće Akademiju.

Učenici ove škole su talentovani, vrijedni i odgovorni, a veliki broj njih je postigao zavidnu karijeru širom svijeta.  Takmičenja na bilo kojem nivou učenicima su svojevrsna provjera znanja i jedan od načina kako oni mogu sebe da postave na određeno mjesto. Mogu da budu i dvosjekli mač, da đaka motivišu, ali i demorališu. U svakom slučaju na taj način  profesori mogu da vrijednuju njihov rad, ali i oni sami sebe.

Profesor klasične gitare i kamerne muzike Igor Motl ističe da upravo ova škola nosi mnogo benefita.

„U današnjem vremenu u kojem živimo, u kome je materijalno postalo primarno, muzička škola donosi benefite sa one druge duhovne strane i oni su nemjerljivi i materijalnim i na bilo koji drugi način,  tako da pohađanje muzičke škole stvarno ne može da donese nikom ništa loše. Čak naprotiv. Mnogo toga dobrog i mnogo toga pozitivnog  i kažem opet u vremenu u kojemm živimo mi smo  jedna svijetla tačka , jedna oaza  jedne duhovne i intelektualne sredine,  u kojima učenici stvarno na poseban način mogu sami sebi u stvari da učine dobro“, navodi Motl.

Grad Prijedor je izdvojio značajna sredstva za kupovinu instrumenata u ovoj školi. Srednja muzička škola ove godine proslavlja 30 godina postojanja i rada, a već iduće slijedi obilježavanje 70 godina postojanja i rada Muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru.U planu su brojni koncerti učenika, profesora i kombinovano profesora i učenika.

Direktor škole Aljoša Novaković kaže da su ponosni na ovu vrstu jubileja.

„U pitanju je 30 godina postojanja Srednje muzičke škole pošto je ona  nastala 1994. godine. Svi naši koncerti  u toku ove godine biće  u tom znaku.   Što se tiče instrumenata konačno mogu da kažem da je obnovljen sa ovim sada kompletan instrumentarij u muzičkoj školi. Znači, obnovljene su gitare, mnogo toga,  još harmonike i  baš sa ovim donacijama što nam je izdvojio grad na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom kojem se ovom stvarno prilikom zahvaljujem.  jer to je jedan j predivan gest“, ističe direktor škole.

Nastavnog kadra u ovoj školi ima dovoljno. U Osnovnoj muzičkoj školi ima 334 učenika, dok Srednja broji 28 učenika. Učenici se trenutno pripremaju za republičko takmičenje koje će biti održano u aprilu ove godine.

Izvor: kozarski