U Prijedoru su večeras položeni vijenci na spomenik “Za krst časni”, posvećen borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te održana svečana akademija povodom Dana boraca Republike Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je Dan boraca i istakao da mlađe generacije treba učiti da znaju da su njihovi preci bili hrabri, dostojanstveni i odlučni u borbi za spas srpskog naroda.

“Grad Prijedor je ponosan na svoje junake i činimo sve što je u našoj moći da, uz podršku gradske Boračke organizacije sa kojom imamo dobru saradnju i uz pomoć resornog ministarstva poboljšamo status boraca i svih boračkih kategorija, te da im omogućimo ostvarivanje njihovih prava”, rekao je Javor.
Predsjednik gradske Boračke organizacije Vojislav Kondić rekao je novinarima da je ovo jedan od najvažnijih datuma koji obilježavaju borci Odbrambeno-otadžbinskog rata.
“Stvaranjem Republike Srpske ova generacija je obezbijedila budućnost za naša pokoljenja i to je ono što moramo vječno da čuvamo i prenesemo našim potomcima u amanet, da štite i brane ovo za šta smo se mi borili i šta smo stvarali”, poručio je Kondić.
On je naveo da je iz prijedorskih ratnih jedinica – 43. prijedorske motorizovane brigade, Pete kozarske pješadijske brigade i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova poginulo ukupno 649 boraca i oko 2.500 ranjeno, a da je oko 17.000 stanovnika sa područja grada bilo među borcima za Republiku Srpsku.
Svečanom obilježavanju Dana boraca prisustovao je i general Momir Zec koji je rekao da želi da se ovaj datum uvijek obilježava.
“Ostaje nam da se sjećamo prošlih vremena, jer da jedinice operativne grupe deset 1995. godine nisu odbranile prostor Kozare, pitanje je da li bismo današnji dan ovdje proslavljali”, istakao je Zec.
Milomiru Vujadinoviću, narodnom poslaniku u Skupštini Srbije i doskorašnjem zamjeniku predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, večeras je na svečanoj akademiji uručen srebrni krst Boračke organizacije grada Prijedora.
“To je velika čast i obaveza. Moja generacija i generacije koje dolaze nosimo obavezu da ono što je delo do tih ljudi iz 90-tih, pripadnika Vojske Republike Srpske sačuvamo za budućnost jer to jeste nasleđe koje se tiče ne samo Srpske nego celokupnog našeg naroda na Balkanu”, istakao je Vujadinović.
On je rekao da je i u miru potrebno donositi neke nove pobjede za srpski narod, a to su – više radnih mjesta, investicija i zaustavljanje raseljavanja u zemlje zapadne Evrope.

Izvor: prijedorgrad