Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj došlo je do poskupljenja goriva, a u narednim danima očekuje se dodatni rast cijena, najavio je Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske i direktor “Krajinapetrola”.

Bajić je naglasio da je trend poskupljenja počeo od nove godine i da je mnogo faktora na to uticalo.

– Na poskupljenje goriva uticalo je mnogo faktora, ponajviše globalna situacija u svijetu, kao što su sukobi u Ukrajini i na bliskom Istoku. Ipak, ta poskupljenja su manja nego što smo u prvom redu očekivali – istakao je Bajić.

On je naveo da je u periodu od 1. januara do 13. februara ove godine cijena za barel sirove nafte poskupila za 10.85 odsto, a da je nabavna cijena u rafinerijama za dizel porasla za 19 i benzina za 15 odsto, te da prerada nafte u rafinerijama nikada nije bila skuplja.

– Sigurno će biti još povećanja cijene goriva jer je trend rasta očigledan. Sve zavisi od kretanja na svjetskom tržištu i od cijene koju formiraju distributeri. Faktor ponude i potražnje će biti izraženiji na ljeto – istakao je Bajić.

Bajić je dodao da mi nemamo rezervi nafte, a ni vlastite proizvodne kapacitete, pa samim tim, kako je naglasio, zavisimo od rafinerija u okruženju, piše RTRS.

– Zbog političke situacije veliki je nedostatak ruske nafte na našem tržištu. Taj nedostatak Evropa, a samim ti i mi, debelo plaćamo – kaže Bajić.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER