Tokom posjete državnoj instituciji “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju” u Minsku, potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije.

U ime Ministartstva zdravlja Republike Srpske sporazum je potpisao ministar Alen Šeranić, a protokolu je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Danas će biti održano i nekoliko sastanaka u vezi sa privredom i poljoprivredom.

Za sutra je najavljen sastanak predsjednika Dodika sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a predviđeni su i susreti sa premijerom Bjelorusije i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Dodik u posjeti bjeloruskom Centru za hirurgiju i transplantaciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je državnu instituciju “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju” u sklopu zvanične posjete delegacije Republike Srpske Bjelorusiji.

U ovom centru se rade svi pravci savremene medicine i posjeduje oko 1.000 ležajeva. Rade se i najsavremenije transplantacije organa, a Bjelorusija je deveta u svijetu po broju urađenih transplantacija. Urađeno je oko 6.000 operacija u posljednjih 10 godina.

“Srpska za dogovor unutar BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska za dogovor unutar BiH, ali da je odlučna da stavi tačku na evropski put BiH ukoliko Kristijan Šmit pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona.

U tom slučaju Republika Srpska će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore – napisao je Dodik na Instagramu, piše RTRS.

Podsjetio je da su Srpskoj ranije oteli nadležnosti u vezi sa izborima, jer prema Dejtonskom sporazumu BiH može da sprovodi izbore za članove Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da sprovodi Republika Srpska.

Autor: Srpskainfo