Vlasnik lanca pekara “Manja”, Saša Trivić, komentarišući visoke cijene hljeba zbog čega se javnost pobunila, izjavio je da pekare nisu socijalne ustanove.

Obzirom da trebamo povećati svojim radnicima plate, nemamo odakle drugo nego od povećanja cijena pekarskih proizvoda, tako da je to ono što je neminovno i to će nas čekati svake godine kad budemo htjeli povećavati plate, rekao je Trivić gostujući u programu ATV.

Ukoliko Vlada ima želju da budu jeftiniji pekarski proizvodi, dodao je, onda treba napraviti ili neku subvenciju ili preko socijalne karte pomoći onima koji su ugroženi ili im podijeliti brašno, pa da prave sami hljeb.

– Pekarstvo je grana industrije, kao i sve ostale, svi radimo za novac, a ne kao socijalne ustanove. Jedina ozbiljna pekarska industrija smo mi i proizvodimo 50 odsto hljeba u Srpskoj. Ono što je za mene neprimjereno je da se Vlada bavi hljebom u odnosu na druge artikle. Svi mi radimo za novac. Priču kako se pravi hljeb smo završili devedesetih godina. Sa druge strane, pekarska industrija Srbije je potpuno drugačija od nas. Oni imaju automatizovane pekare, a mi kao najveći tako nešto nemamo – istakao je Trivić.

Tvrdi da se hljeb ne kupuje previše i da je u asortimanu njegovih pekara ostao još jedan hljeb od 600 grama.

– Slobodno tržište je ako danas imate razne cijene hljeba. Svako pravi novitet koji misli da može proći na tržištu. Nije isto proizvoditi hljeb koji se peče 18 i 28 minuta. Nije isto proizvoditi hljeb u Bijeljini i Banjaluci gdje su više plate. Država treba da pomogne, ali mi smo platili porez i niko ne treba da se bavi sa tim. Pogotovo što znamo da imamo različite cijene hljeba – zaključio je Trivić.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER