Vidjeti „fiću“ u saobraćaju već godinama je iznenađenje, a ako je za volanom legendarne „Zastave 750“, čiji je posljednji primerak sa trake kragujevačke „Crvene Zastave“ sišao prije četiri decenije, vremešna baka, iznenađenje postaje još veće i pozitivnije.

Na to mogu da se podsjete korisnici društvene mreže X, nakon objave koja je pokupila više od 52.000 pregleda.

U osmoj deceniji života prvi put sjela za volan

Riječ je, naime, o već čuvenoj baba Vinki sa Suve planine, koji su čitaoci imali priliku da upoznaju lane u snimcima koje je na društvenim mrežama objavio njen unuk i u kojima se vidi kako je u svojoj uglačanoj i sređenoj crvenoj “fići” niških registarskih tablica, uči da vozi.

U priči koja je sada objavljena na mreži X, podsjeća se da je danas 81-godišnja baka Vinka, koja je cijeli život provela u selu u podnožju Suve planine u jugoistočnoj Srbiji, zahvaljujući svom unuku Jovanu Mitroviću, prvi put za volan, i to pomenutog “fiće”, sjela prije pet godina, čime joj se velika životna želja ostvarila u “trećem dobu”.

– Cijelog života sam imala želju da naučim da vozim, ali nisam imala uslove i nisam imala s kim. Kad mi je stigao unuk on me je naučio sve – priča baka Vinka u snimku podeljenom na mreži X.

Baka bez dozvole, pa “fiću” “tjera” po livadi

Prisjeća da su joj „ranije davali samo da vozi volove na ispašu”, ali da zahvaljujući posvećenosti i upornosti unuka, “nije joj bilo teško da nauči da vozi automobil”, piše Blic.

– Gazim papuču, ručnu pomjerim, okrenem ključ, gotovo i krenem – uz širok osmijeh baka Vinka objašnjava kako pokreće „fiću“ i kreće u vožnju po svom imanju.

Naravno, dodaje uz to, pošto nema vozaču dozvolu, automobil „tjera“ po livadi, ali joj i to, na taj način zabavljajući se sa unukom koji joj je bio instruktor vožnje, predstavlja zadovoljstvo i ispunjenje životne želje.

Objavu o baka Vinki za volanom „fiće“ na mreži X prate i brojni pozitivni komentari, uz čestitke i njoj i unuku koji je učinio „dobro djelo“, kao i želje da baku „prati svako dobro na putu“.

Autor: Srpskainfo