U zapadnoj Krajini, u većinski srpskim opštinama u Federaciji BiH, iz godine u godinu stanovnika je sve manje i sve su stariji. Tako je i u Drvaru, gde danas živi svega 5.000 ljudi, četiri puta mnje nego prije 50 godina.

arko Zarač, sportski entuzijasta i osnivač paraglajding kluba “Feniks” u Drvaru, kaže da ga ovaj trend ne iznenađuje.

On se, kao i mnogi Drvarčani, nakon rata i progona vratio se u Drvar i tu je i ostao do danas, ali, kaže, samo zahvaljujući tome što ima siguran posao u Republici Srpskoj, u susjednom Istočnom Drvaru, gdje radi u Srpskim šumama.

Povratnički optimizam, koji je trajao krajem devedesetih, odavno je isčezao.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sportski entuzijazam ga još drži, ali Marko ne vjeruje da je nekoliko entuzaijasta dovoljno za opstanak i napredak Drvara.

Prošle godine je organizovao paraglajding prvenstvo “Desant na Drvar”, na kojem se okupilo oko 100 letača iz  iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Kine, Koreje, Italije, Kazahstana i SAD.

“Desant na Drvar” će biti održan u ove godine u avgustu. Mada bi ovakve manifestacije mogle biti zamajac za razvoj eko turizma i ostanak mladih u Drvaru, Marko nije optimista.

Tvrdi da je “nakaradna politika u nakaradnoj državi” učinila da ljudi iz Drvara i okoline bježe glavom bez obzira.

Cilj mnogih političara, i hrvatskih i srpskih je da sve ovo propadne. Ljude koji postignu neki napredak oni vide kao prijetnju, ne uklapaju se u njihov plan – kaže Marko Zarač.

-Mi smo u ratu pripali tom nekom hrvatskom entitetu, to je bilo možda i dogovoreno. Protjerali su nas, mi smo ih zeznuli jer smo se vratili. Sad je njihov plan da mi sami odustanemo, da kažemo: ovdje se stvarno ne može živjeti i da odemo – kaže Marko.

– Više od 400 momaka iz Drvara, naših najboljih momaka, izginulo je u ratu boreći se za Republku Srpsku, ali nažalost ispada da su izginuli uzalud. Mi nismo ostali u toj Republici Srpskoj i sad nikom nije stalo do nas: za Federaciju BiH mi smo Srbi, za Republiku Srpsku “oni iz Federacije”- kaže Marko Zarač.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo

FOTO: MARKO ŽARAC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA