Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan posvećen Svetom apostolu Onisimu.

Sveti apostol Onisim, bio je čovjek čiji život najbolje svjedoči o tome da, kada se u nešto vjeruje i na tome marljivo radi, ništa nije nemoguće.

Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovijedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od tih “malih apostola” bio je i Sveti Onisim.

Priča kaže da je Onisim bio rob jednog uglednog i bogatog čovjeka u Frigiji prije nego što je pobjegao u Rim i, čuvši Jevanđelje od apostola Pavla, poželio da postane hrišćanin. Krstio se, a kako je ubrzo i njegov vlasnik postao hrišćanin, njih dvojica su se izmirili i postali prijatelji i bliski kao braća.

U pomirenju vlasnika i bivšeg roba veliku ulogu je odigrao apostol Pavle koji je napisao pismo Onisimovom vlasniku koja se i danas smatra jednim od najdirljivijih pisanih sastava koji postoje u Svetom Pismu:

“Molimo te za čedo moje Onisima, kojega rodih u okovima svojim… Jer možda se zato i rastade s tobom za kratko da ga dobiješ za vječnost, ne više kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga…”, piše Magazin Novosti.

Autor: Srpskainfo