Imali smo veoma uspješan sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom, u fokusu je bila i privredna saradnja, rekla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, tokom boravka na dilomatskom forumu u Antaliji.

– Važno je da je iskazana briga koju Turska pokazuje za unutrašnje odnose i podsticaj koji dolazi da sami kreiramo svoja riješnja, da njegujemo dijalog. Mi to izuzetno cijenimo – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su već  ranije definisane neke stvari, poput  izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo.

– Erdogan je naglasio da treba da oživimo trilateralu Srbija – BiH – Turska, da vidimo šta su to naši zajednički projekti, da zajedno radimo i gradimo. I naravno iskazao je interes za većim učešćem turskih investitora u BiH. Puno je ideja oko toga kakvi su turistički kapaciteti iz Turske, po njegovim riječima  imaju zanimljivu ponudu za cijeli Balkan – poručila je Cvijanović.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo nakon sastanaka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom.

– Postoji želja da se podstaknu evropski procesi i namjera da se uđe u konkretniju fazu, a to je početak pregovora. BiH ne treba da zaostaje za drugim zemljama koje već uveliko pregovaraju. Ovo je bila i prilika da ih obavijestimo o prilika u BiH, jer oni su nedavno formirali novu vladu. Ukazali smo da je evropski put nespojiv sa nekim ko BiH posmtra kao svoju koloniju. Mi želimo da se uspostavi kredibilna linija na relaciji BiH-EU i da razgovaramo kao kredibilni partneri – poručila je Cvijanović.

Autor: RTRS