Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da će u što skorijem vremenu mađarski premijer Viktor Orban posjetiti Banjaluku i istakao da je saradnja sa Mađarskom na odličnom nivou.

aša saradnja se odlično razvija, ide ka većem obimu. Naša saradnja je prijateljska, ali je zasnovana i na privrednoj saradnji – rekao je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

On je rekao i da je u okviru Diplomatskog foruma prisustvovao svečanoj večeri, što je bila prilika da razgovara sa Orbanom i pozdravio je njegov otvoren stav i kritiku na račun funkcionisanja EU.

Dodik se susreo i sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom sa kojim je razgovarao i nedavno tokom zvanične posjete Ruskoj Federaciji.

“Prioritet dajemo ekonomskim projektima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je veoma uspješnim Diplomatski forum u Antaliji jer je to bila prilika za razgovore sa brojnim liderima država, a sve s ciljem razumijevanja pozicije Srpske i jačanja ekonomije kroz projekte.

– Sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao sam o našim odnosima. Turska ostaje posvećena onome što je BiH i to nama nije iznenađenje, ali je važno reći da predsjednik ima uravnotežen pristup koji kaže da treba da se sklone stranci i da se napravi unutrašnji dogovor – rekao je Dodik novinarima u Antaliji.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je istakao da su izneseni konkretni prijedlozi o kreditnom aranžmanu kada je riječ o auto-putu Beograd-Sarajevo.

– Tu je zastoj jer u Federaciji BiH ne mogu da odrede trasu kuda treba da se gradi auto-put. Mislim da je se može razgovarati o tome da federalne strana podrži dio aranžmana sa Republikom Srpskom, a oni kada budu spremni mi ćemo podržati – istakao je Dodik koji u boravi na Antalija diplomatskom forumu, na poziv predsjednika Turske.

On je naveo da se konsultovao sa ministrom finansija Srpske, direktorom “Autoputeva” i predsjednikom Vlade, istakavši da je ovakav aranžman najbolji u ovom trenutku.

– Jedna kompanija iz Turske gradi i Hidroelektranu Mrsovo, a vrijednost tog projekta je 100 miliona evra. To je HE koja će biti u potpunom vlasništvu Republike Srpske – rekao je Dodik.

“Lavrov poznaje situaciji u BiH, Zapad je licemjeran”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doajen svjetske politike, sa kojim je razgovarao o svim aktuelnim regionalnim i globalnim dešavanjima, te koji poznaje situaciju u BiH.

– Drago mi je da ga sretnem. Mislim da nema čovjeka izvan BiH koji zna više detalja – izjavio je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

Dodik je istakao da su u Rusiji upoznati da je Zapad skrnavio Dejtonski mirovni sporazum, te napomenuo da uloga Rusije ne bi trebalo da bude smanjena.

– Međunarodnom faktoru ne može se vjerovati, odnosno zapadnom faktoru koji laže po brojnim pitanjima. Skrnavili su Dejtosnki mirovni sporazum i srušili Ustav. Srušeni su dogovri o Rezoluciji 1244, Briselski sporazum, sporazum u Minsku i Rusi nemaju povjerenje kada razgovaraju sa predstavnicima Zapada – rekao je Dodik.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Dodik je naveo da je Rusija bila primorana na operaciju jer je to bio jedini način da se očuva samostalnost i stabilnost Rusije.

– Ovdje djeluje veoma tužno što brojni Evropljani nisu prisustvovali Forumu. Pitao sam jednog zvaničnika zašto se ne pojavljuju, a on je rekao da su im striktno naredili da ne smiju biti u prostoriji gdje sjede Rusi – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da velike sile, kao što je Rusija, nemaju potrebu da kalkulišu, te dodao da je dobio potvrdu da će oni ispuniti svoje ciljeve, a da Zapad svojim aktivnostima samo produžava sukob.

– Zablude koje Zapad pohranjuje prema Ukrajini govore o tome. Oni znaju da je sve počelo s tim da je Zapad prvo slao humanitarnu pomoć, pa su rekli da će obezbijediti šljemove,a sada se završava sa raketama. Gdje je kraj u tome svemu? – upitao je Dodik.

On smatra da će Rusija, ako dođe do ulaska bilo kakvih snaga sa Zapada, postaviti nove ciljeve.

– Amerika je daleko i ona gura EU u problem – ocijenio je Dodik.

Trodnevni Antalija Diplomatski forum zvanično se završava sutra, a za danas su predviđene diskusije o aktuelnoj geopolitičkoj i ekonomskoj situaciji.

Autor: SRNA/Srpskainfo