Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok boravi u BiH, a danas je na konferenciji za novinare govorila o secesinističkom narativu, ali i ruskom uticaju, koji joj je očito već neko vrijeme trn u oku.

Berbokova je rekla da je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović tema bila secesionistička politika, koja kako je istakla dolazi iz Republike Srpske.

Njemačka ministarka smatra da jedna zemlja samo zajednički može postati član Evropske unije.

– Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele stavljati kamenje, putu ka EU, te fantazije ćemo jasno imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa Cvijanovićevom – istakla je Berbokova.

Berbokova se osvrnula i na ruski uticaj u BiH, te kaže da je “zabrinjava retorika u pogledu na Rusiju”.

– Upućujem apel Banjaluci da na EU putu koračaju zajednički – istakla je Berbokova.

Da je Berbokovoj Rusija trn u oku govori i to da je prošle godine kada je učestvovala na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji tokom govora napravila gaf.

Naime, tokom razgovora o Ukrajini i budućnosti odnosa s Rusijom, Berbokova je rekla da Ukrajina ne može biti sigurna sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Ipak, dio na koji se javnost najviše fokusirala odnosio se na eventualne promjene pristupa Zapada Ruskoj Federaciji. Upravo u tom dijelu govora, Berbok je napravila grešku.

– Putin može sutra da odluči da promijeni kurs za 360 stepeni. Ako to ne uradi, ne može se ništa promijeniti. Mi ćemo stajati na strani Ukrajine sve dok ponovo ne bude imala slobodu i mir – rekla je tada Berbokova.

Dio govora u kojem se spominje “promjena za 360 stepeni” komentarisao je i zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev koji je Berbok prozvao majstorom geometrije.

– Baš je zabavno da tako neuki ljudi vode Evropu. Analena Berbok je rekla da bi bila srećna da Moskva okrene svoju poziciju za 360 stepeni. To znači, zadržati istu. Nema sumnje, majstore geometrije, tako će i biti. Ostajemo pri našoj poziciji – rekao je tada Medvedev.

Berbokova boravi u BiH, gdje se jutros sastala sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije i kolegijuma oba doma Parlamenta BiH, a razgovarala je i sa ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem.

Autor: RTRS

Foto: twitter.com/mfa_bih