Investicioni forum na kojem su predstavljene konkretne ponude za ulaganje u Republiku Srpsku austrijskim privrednicima i privrednicima srpske dijaspore održan je sinoć u Beču, u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRBRS) i Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Zbog dobrog odziva i zainteresovanosti za moguća ulaganja u Republiku Srpsku danas će biti nastavljeni bilateralni sastanci delegacije IRBRS, na zahtjev privrednika Austrije.

Na forumu je predstavljena stimulativna poreska politika Vlade Republike Srpske i prednosti za ulaganje u Republiku Srpsku u odnosu na zemlje regiona i Evropske unije. Takođe, predstavljeni su kapitalni projekti Vlade Republike Srpske, projekti u okviru poslovnih zona u lokalnim zajednicama, kao i kompanije koje su zainteresovane da budu predmet prodaje ili da uspostave strateško partnerstvo sa nekom od austrijskih kompanija.

Akcenat je na privrednim sektorima u oblasti saobraćajne infrastrukture, prerađivačke industrije (drvoprerađivačke i metaloprerađivačke), u sektorima proizvodnje hrane i turizma.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac pozvao je austrijske privrednike da kroz direktan kontakt sa institucijama Republike Srpske razvijaju dugoročna i strateška partnerstva. On je rekao da IRBRS nastavlja sa širenjem baze podataka domaćih i stranih kompanija i njihovih projekata radi međusobnog poslovnog povezivanja s ciljem kvalitetnih ulaganja u Republiku Srpsku, te da je investicioni forum jedan od načina.

Investicioni forum u Beču dio je ovogodišnjih aktivnosti koje su proistekle iz prvog velikog i uspješnog „INVEST FORUMA“ u septembru prošle godine u Banjoj Luci, u organizaciji IRBRS i Vlade Republike Srpske.

Ovo je prvi forum od planiranih šest u Evropi i svijetu u ovoj godini. Kruna ovih aktivnosti biće objedinjeni veliki događaj na jesen u Republici Srpskoj – Četvrta investiciona konferencija „INVEST SRPSKA“ i Drugi „INVEST FORUM“.

Investicioni forum u Beču održan je u saradnji sa Austrijsko-srpskim privrednim forumom i Udruženjem srpskih privrednika u ovoj zemlji.

prijedor24h