Nenad i Živka Berić iz Kostajnice su sina su izgubili u ratu, a kćerku za vrijeme korone.

Doselili su se u selo Mojsinje nadomak Čačka gdje su radili na imanjima za nadnicu, a danas bolesni sami žive u trošnoj kući bez struje i vode. Nisu dobili lične karte, a sva pomoć za izbjeglo stanovništvo ih je mimoišla.

– 28 godina muka, pa to je čudo. Čudo! Prošao sam svega i svašta, glad, žeđ, smrzao se, svašta.. Niko neće da ti pomogne, ne vrijedi – kaže Nenad Berić, inače učesnik ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sada teško bolesna sa takođe bolesnom suprugom Živkom dane provode u trošnoj kući bez struje u vode. Izbjegli su nakon rata, od jutra do mraka mukotrpno radili za nadnicu u obližnjim njivama, kupili su plac od tri ara i tu stali jer ih država nikada nije prihvatila, pa ni dan danas nemaju lične karte.

– Najgore mi je što nemam vode, nemam struje. Noću ustanem, tražimnjegovu šafilicu da bi izišla napolje. Nemam WC ni kupatila, ničega nemam. Bar da imam vode napolju da ne idem na tuđa vrata. Nekad mi otvore, nekad mi i ne otvore pa se vratim kući i idem kod jednog čovjeka čak u brdo gore – jedva priča Živka.

U kuću bez struje i vode rijetko ko svraća, pa i oni čiji je to posao. Sva pomoć za izbjeglo stanovništvo ih je mimoišla,  a oni tihi i nenametljivi nisu uspjeli da se izbore za sebe.

 Živka Berić
FOTO: PROBUDI SE/FACEBOOK/SCREENSHOT