Mlada pjesnikinja iz Novog Grada, Iva Obradović, večeras je u Prijedoru promovisala zbirku poezije “Ja, Ikar”. U svom književnom prvencu, ova učenica novogradske gimnazije bavi se refleksivnom poezijom za koju, kako kaže, inspiraciju nalazi u stvarnom svijetu.

“Nije mi cilj da ljudi mene pronađu u ovoj knjizi, već da pronađu sebe. Mnogo pišem o umjetnosti, o smislu života, o filozofiji. Mislim da se u ovoj knjizi može pronaći svako ko se pita zašto postojimo i zašto je umjetnost važna za nas”, ističe autorka.

O knjizi su govorili književnik Đuro Trkulja i recenzent Branislav Kecman. Kecman je naglasio da Iva Obradović piše poeziju na mističan način u kome se pokazuje društvena refleksija.

“Iako Iva smatra da je pisala samo o Ikaru, o načinu letenja i iskustvenom saznavanju, doživljaju života, mislim da je njena poezija dublja, kvalitetnija i da ona odražava suštinu života. A to je kuda i kako ide čovjek, gdje su njegove granice, šta je suština njegova, dokle može da doleti, dokle može da dohoda, dokle može da zaroni. Iva nam sve to lagano objašnjava u svojoj poeziji, kroz ovih 40-ak pjesma i na kvalitetan način pokazuje kako jedan mladi čovjek može da duhovno odskoči ukoliko ima neku nadogradnju”, naveo je Kecman.

Osim poezijom, Obradovićeva se bavi fotografijom i apstraktnim slikarstvom.

Izvor: kozarski.com