Srpska pravoslavna crkva i vjеrnici obiljеžavaju danas Vеlikе (zimskе) zadušnicе, dan posvеćеn upokojеnima, kada trеba otići na službu u crkvu, obići grobovе, urеditi ih, okititi cvijеćеm i prеliti vinom i upaliti svijеćе.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vjernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

U crkvi se na Zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:

“Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.”

Da li su neophodne naše molitve za preminule? Jesu, neophodne su, zato što za njih predstavljaju veoma veliko dobročinstvo. Radi se o tome što poslije smrti postoje dvije vječnosti: ili vječno blaženstvo pravednika, ili večno mučenje grešnika. Poznato je i to da na zemlji nema čovjeka koji je živio, a da nije zgrešio. Tako da je tačna tvrdnja da se u grijehovima rađamo, u grehovima provodimo život, u grijehovima i završavamo svoje zemaljsko postojanje. Ali da li svi oni koji greše prinose potpuno i iskreno kajanje pre smrti?

zadušnice
FOTO: SRPSKAINFO

Jer, ponekad smrt zadesi čovjeka koji se nalazi u stanju tako teške bolesti kad gubi sjećanje i kad je njegova duša sasvim onemoćala. I jasno je da u takvom stanju čovjek ne može da se sjeti svih svojih pogrešnih postupaka i da se pokaje za njih, – i umire s grijehovima, navode pravoslavni spisi.

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život vječni, i sve upokojene u pobožnosti i vjeri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagriješiše riječju, ili djelom, ili mišlju, prenosi Lepa i Srećna.

I useli ih u mjesta svjetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gdje gledanje lica Tvoga veseli sve od vijeka svete Tvoje.

Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvijek i u vijekove vijekova.

Autor: Srpskainfo

Foto: RTRS