Vaskršnji post najstroži je post Crkve, a ove godine počinje 18. marta i traje do 4. maja. Traje sedam sedmica ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Post je dio duhovne discipline i pripreme, gdje se pravoslavni vjernici odriču određenih stvari, posvećuju se molitvi i usmjeravaju svoj fokus ka duhovnom rastu. Na to je vjernike podsjetio i vladika Grigorije, koji je nešto više o postu rekao u obraćanju na svom Instagram nalogu.

– Nije naodmet da još jednom kažemo da naše tjelesno uzdržavanje od mrsne hrane, jake hrane, taj aksetizam ima jako dobru dimenziju, i to svi znaju već. Ali, to će biti samo jedna asketska akcija, trening, ukoliko ne bude praćeno duhovnim postom, a to su djela milosrđa, ljubavi, praštanja, trpljenja, sagledavanja sebe i svijeta oko sebe na bolji način. A to znači sagledavanje svojih grijehova, a ne tuđih – rekao je episkop dizeldorfski Srpske pravoslavne crkve, prenosi Bosnainfo.

– Jako je važno, da bi post bio post, mora da bude i tjelesni i duhovni, i umni istovremeno – poručio je vladika Grigorij.

Autor: Srpskainfo

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER