Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine, izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine aprila pa do početka maja.

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u posljednjih sedam dana vide zmije na livadama, njivama i putevima.

Tako je Boro Lajšić (75), mještanin Svodne, krčeći njivu naletio na dva poskoka.

 Uranile su ove godine čitav mjesec. Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive i pale korov, a naročito onima koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti – kaže Boro, koji je stari lovac, sa 52 godine lovačkog iskustva.

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni, a ako ipak dođe do ugriza, neka se što prije jave Službi hitne pomoći, gdje će dobiti adekvatnu pomoć.

 U slučaju da vas ugrize zmija, taj dio tjela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu – rekao je doktor Srđan Pjevač za Info.Prijedor.

Dodao je da bi bilo korisno zapamtiti kako izgleda zmija, jerto može pomoći u izboru protivotrova.

Autor: Srpskainfo

FOTO: RTRS