Povodom Svjetskog dana voda prijedorski “Vodovod” je organizovao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola na temu “Šta nam voda znači”. Autore  najboljih likovnih i  literarnih radova preduzeće „Vodovod“ nagradilo je  prigodnim nagradama i zahvalnicama. Za najbolji literarni rad proglašen je rad Emilije Janjić, učenice IV razreda OŠ „Petar Kočić“. Drugo mjesto pripalo je Mariji Adamović učenici VIII razreda OŠ „Desanka Maksimović“ , dok su treće mjesto podijelili Milica Berić, učenica V razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Omarska i Luka Paspalj, učenik VIII razreda  OŠ „Jovan Dučić“ Lamovita.Za najbolji likovni rad nagrađen je rad Lamije Lišančić, učenice IX razreda, OŠ „Kozarac“ iz Kozarca, drugo mjesto pripalo je Dženiti Kurtović, učenici VI razreda OŠ „Branko Ćopić“ , dok je treća Anđela Vukić, učenica VIII  OŠ „Branko Radičević“ Petrovo.

Učenici su istakli da je voda veoma važna za ljude, životinje i biljke i naglasili da bez nje nema života.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Prijedora Zdravko Budimir je rekao da je ovo već tradicionalna saradnja “Vodovod”-a i osnovnih škola.

“Sve škole su uzele učešće,  odazvale se na poziv „Vodovod”-a na konkurs koji je raspisan za najbolji likovni i literarni rad, a to je jedan od načina da se djeci ukaže na značaj vode“, rekao je Budimir.

Tri dana su organizovani „Dani otvorenih vrata“ za učenike svih dvanaest prijedorskih osnovnih škola. Marijana Pejić, službenik za odnose s javnošću „Vodovod“-a je rekla da su učenici  posjetili  Centar za daljinski nadzor i upravljanje objektima vodosnabdijevanja, zatim laboratoriju „Vodovod“-a, upoznali se sa opremom za otkrivanje i mjerenja kvarova u vodovodnom sistemu, a potom posjetili pumpnu stanicu EB 3, dok su neki od  neki od učenika su posjetili rezevoar Lamovita. „Ove godine smo po prvi put organizovali Konkurs za izbor najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova na temu: „Šta nam voda znači“. Moram reći da smo prezadovoljni odzivom učenika, kao i kvalitetom i kreativnošću njihovih radova“, rekla je Pejićeva.

Skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom od 22. februara 1993. godine odlučila da se svake godine 22. marta obilježava Svjetski dan voda. Na taj način se širom svijeta skreće pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je „Voda za mir“, ističući ulogu vode u izgradnji mira i spriječavanju sukoba.

Izvor: kozarski.com