Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je danas da godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije podsjeća na duboke rane koje su ostavljene srpskom narodu, ističući da stradanje na hiljade nevinih ljudi ne može biti zaboravljeno, niti oprošteno.

“Danas, dok obilježavamo 25 godina od početka NATO bombardovanja Jugoslavije s tugom se prisjećamo svih žrtava ovog zločina”, rekao je Banjac.

On je naveo da je na današnji dan prije 25 godina počelo zločinačko bombardovanje u kojem je stradalo na hiljade nevinih ljudi, a infrastruktura SR Jugoslavije pretrpjela tešku štetu.

“Ova godišnjica podsjeća nas na duboke rane koje su ostavljene u našem narodu. Sjećamo se svih čiji su životi prekinuti prerano, čije su porodice razorene, a domovi sravnjeni sa zemljom”, rekao je Banjac, ističući da ne smiju biti zaboravljeni patnja i bol žrtva bombardovanja.

On je poručio da Srbi pamte ko je u tom trenutku bio uz srpski narod, a ko ga je bombardovao i ubijao.

Banjac je istakao da su tada, kao nikad, sile zapadnog svijeta bile ujedinjene protiv jedne male i slobodarske zemlje samo sa jednim ciljem – da joj otmu dio teritorije, da otmu kolijevku njenog postojanja i tako pokušaju da izbrišu njenu istoriju i tradiciju.

“Ne možemo zaboraviti niti oprostiti ubijene sunarodnike, braću i sestre jer mi u Republici Srpskoj najbolje znamo kako izgleda braniti kućni prag dok NATO bombe padaju sa neba”, rekao je Banjac.

U NATO agresiji prije 25 godina, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno je 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Izvor: SRNA/ATV