Sredstvima iz MEG projekta i gradskog budžeta, prijedorski Vodovod započeo je rekonstrukciju vodovodne mreže u Čirkin Polju. Obuhvaćeno je više ulica, a mještani ističu da je dobro što se dotrajale željezne cijevi zamjenjuju plastričnim koje su dugotrajnije. „Ja sam ovdje doselio i naapravio kuću prije 50 godina. Imati vodu je pravo bogatstvo. Rekonstrukcija će nam mnogo značiti. Imali smo mi i do sada dobar pritisak vode, ali sa ovom promjenom biće još bolje”, kaže Dragan Banović.Svaka rekonstrukcija je dobro došla, a naročito što se tiče vode. Ljudi ne mogu bez vode, asvalta i struje da žive. Kuća u kojoj živimo napravljena je 1982. godine. Bile su  željezne cijevi koje su  jako dotrajale, šaht je bio pun vode. Ovo je močvarno područje tako da su cijevi sagnjile. Ova rekonstrukcija će dobro doći, to je dugotrajno rješenje jer su cijevi plastične i ne mogu da sagnjiju”, ističe Milka Krejić

Rekonstrukcija podrazumijeva i zamjenu kućnih priključaka, kao što su cijevi, vodomjeri i ventili. U Vodovodu pojašnjavaju u kojim ulicama se vrši rekonstrukcija i koja je dužina vodovodne mreže u pitanju. “Prema projektu, predviđeno je da se zamijeni oko 12 kilometara  vodovodne mreže zajedno sa kućnim priključcima. Tu su obuhvaćeni dijelovi ulica Omladinski put, Skendera Kulenovića,  Kozarske ulice i dio ulice Braće Vujčić”, kaže Dragan Stamenić, tehnički direktor ovog preduzeća.

Iz Vodovoda poručuju da svi koji su do sada bili priključeni na mrežu neće imati bilo kakvih troškova vezanih za rekonstrukciju i pozivaju one koji nisu priključeni na gradski vodovod, a žive u ulicama gdje se vrši rekonstrukcija, da se jave u ovo preduzeće ukoliko žele priključak. “Potrošači koji nisu evidentirani u našem sistemu potrebno je da se jave u naše preduzeće radi evidencije i ko želi naravno da se spoji na vodovodnu mrežu, sad je prilika da to iskoristi. Da ne bi bili, da kažemo, preskočeni s obzirom da u ovom naselju nemaju svi gradsku vodu jer je  u ranijem periodu bilo problema oko snabdijevanja”, istakoa je Stamenić.

Vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u dijelu naselja Čirkin Polje iznosi 500.000 maraka. U Vodovodu se nadaju da će do kraja godine realizovati i projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u preostalom dijelu naselja Urije.

Izvor: kozarski vijesnik