U Sijekovcu kod Broda obilježene su 32 godine od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće.

26. marta, 1992. godine, u Sijekovcu ubijeno je devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine. Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH ,dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Obilježavanju su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske.

– I danas tragamo za još osam žrtava Sijekovca. I danas ne znamo gdje su njihova tijela da ih porodice dostojno sahrane, pronađu mir. I oni i 1.646 nestalih, koji se još nalaze na spisku nestalih iz Republike Srpske. A Institut za nestala lica u toku prošle godine nije pronašao nijedno srpsko tijelo, i tako iz godine u godinu – kaže Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Zoran Vidić, načelnik opštine Brod rekao je da su 32 godine čekanja pravde koje nema.

– Da se makar ne zna ko je to uradio, a svi dobro znaju i u Sijekovcu i u sudovima i tužilaštvima, a samo deset godina zatvora za jedan tako stravičan zločin. Da nepravda bude veća, isti ti sudovi i danas otvaraju izmišljene procese protiv Srba – kaže Vidić.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske kaže da upravo zbog toga što nema pravde, ne može da se živi na ovom mjestu nepravdne.

– Uvijek tražite način da se vaše pravde i ljudske i božanske ostvare na onaj način, kako to civilizacijski narodi čine, a ne da se ostavlja nama, uvijek iznova, da ponavljamo ovdje jednu istu strav, a to je da za zločine niko nikad nije odgovarao – rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je “braćo i sestre da se saberemo”.

– Neka nas ove stvari uče da budemo iznad sujete, podjele, ružnih riječi koje znamo uputiti jedni drugima. Neka nas opominju novomučenici i neka čuvaju naše riječi, da budu uvijek blage a argumenti jaki. Da se držimo zajedno i čuvamo Republiku Srpsku – naveo je Stevandić.

Autor: RTRS