Nametanje izmjene  Izbornog zakona od strane Kristijana Šmita i to u trenutku kada BiH počinje da gradi evropski put  krajnje je nedopustivo  i u jednu ruku licemjerno i nameće dodatno pitanje, koju ulogu, osim remetilačkog faktora,  ima nelegalni Šmit u BiH!?

Ovo je udar na demokratsku volju građana! Kao da nije bilo dovoljno sve ono što je do sada Šmit uradio, pa pomno tempirajući momenat kada su svi građani pozdravili evropski put, njemački turista u Sarajevu opet nastoji da zakomplikuje i ospori razvojni pravac.

Nažalost, nisam iznenađen, jer od njega ništa konstruktivno nismo ni očekivali.

Prije svega, Šmit nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti kao visoki predstavnik, nema ovlašćenja da nameće zakone ni samovoljne diktature koje provodi.

Ovaj kao i svi dosadašnji potezi samo mogu da budu okarakterisani kao provođenje sile na drzak i nedopustiv način. Ostaje nejasna potreba Šmita da konstantno podgrijava i zaoštrava odnose u BiH, ali očigledno je to čovjek kojem nije u interesu bilo kakav napredak na ovom prostoru, što i pokazuje svojim apsurdnim potezima.

                                                                                         Gradonačelnik Prijedora                                                                                                       Slobodan Javor