Hrisant je bio sin jedan Polemija, koji se preselio iz Aleksandrije u Rim. Kao sin bogatih roditelja Hrisant je izučavao najbolje škole, imajući najučenije ljude za učitelje.

Ipak, svjetska mudrost ga je zbunila i ostavila u neizvjesnosti, zbog čega je tugovao. Bog koji o svima i svemu promišlja ublažio je i njegovu tugu, pa je do mladoga Hrisanta došlo Jevanđelje i apostolska djela. Pročitavši to Hrisant bi obasjan istinom.

No on željaše učitelja, i nađe ga u licu nekoga Karpofora, sveštenika, koji ga i nastavi i krsti. To se nije dopalo njegovom ocu, koji je sve pokušao da bi ga odvratio od vjere.

Ne uspjevši ništa, otac ga je najprije zatvarao sa djevojkama. Međutim, Hrisant pobjedi samoga sebe i u tome, i održa se u čistoti. Tada ga otac primora da se oženi neznabožačkom djevojkom Darijom.

No Hrisant savjetova Dariju da i ona primi vjeru Hristovu i da žive kao brat i sestra, premda prividno u braku. Kada mu umre otac, Hrisant poče slobodno ispovijedati Hrista i živjeti po hrišćanski, i on i sav dom njegov. U vrijeme cara Numerijana biše i on i Darija strašno mučeni zbog vjere, prenosi Novosti Magazin.

No i sam mučitelj Klavdije, vidjeći strpljenje ovih česnih mučenika i čudesa koja se projaviše pri njihovom mučenju, primi vjeru Hristovu sa cijelim domom svojim. Zato i Klavdije bi utopljen u vodu, oba sina mu posječena, a žena mu na gubilištu, očitavši molitvu, izdahnu.

Darija toliko bi istrajna u mukama, da neznabošci vikahu: Darija je boginja! Najzad bi naređeno te Hrisanta i Dariju zasuše kamenjem u jednom dubokom rovu. Na tom mjestu docnije podiže se crkva.

Blizu toga rova bi neka pećina, u koju se jednom sabraše neki hrišćani na molitvu i pričešće u spomen svetog mučenika Hrisanta i Darije. Saznavši za ovo, neznabošci navališe te zatvoriše ovu pećinu, i tako smrću otjeraše te hrišćane iz ovoga sveta u bolji svijet, gdje Hristos Gospod caruje u vječnosti.

Prema običajima, na današnji dan trebalo bi izbjegavati kućne poslove, kao što je čišćenje kuće, pranje velikog veša.

Autor: Srpskainfo