Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu nekadašnjim inspektorima Poreske uprave Republike Srpske Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću kojom su osuđeni na pet i po godina zatvora zbog primanja mita.

Presuda je ukinuta nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske uvažilo žalbe branilaca optuženih i predmet vratilo Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje.

Istovremeno, Vrhovni sud RS je odbio žalbu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, pa je oslobađajući dio presude potvrđen.

Ukinutom presudom Barović je osuđen na tri i po godine zatvora, te kaznu od 6.000 KM. Ristić je osuđen na dvije godine zatvora i 3.000 KM novčane kazne. Barović je oglašen krivim za dvije od četiri tačke optužnice, a Ristić za jedan slučaj uzimanja mita.

Prema optužnici Barović je kao službeno lice od Momira Lajšića primio mito u iznosu od 5.000 KM da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu, te da plati 30.000 umjesto 120.000 KM za poreske obaveze, piše ATV.

Tereti se i da je zajedno sa Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za manju kaznu i “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM. Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER