Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić najavio je danas da će ovo ministarstvo zajedno sa gradom Prijedorom učestvovati u sanaciji društvenog doma u selu Gornja Ravska.

Egić je dodao da je to mjesto odakle se, kako je naveo, početkom Odbrambeno-otadžbinskog rata 115 mještana hrvatske nacionalnosti dobrovoljno prijavilo u Vojsku Republike Srpske.On je istakao da ovi ljudi ostvaruju sva prava kao i svi ostali borci Vojske Republike Srpske.
“Oni su rame uz rame učestvovali sa srpskim borcima na prvim linijama, prošli sva ratišta i podijelili nedaće Odbrambeno-otadžbinskog rata sa svojim komšijama. Ono što je meni jako drago i što s ponosom mogu istaći je, evo, da je Republika Srpska domovina za sve ljude različite nacionalnosti, što mogu slobodno da kažem da u drugom dijelu BiH nije tako”, rekao je Egić novinarima u Prijedoru.
On je dodao da će Ministarstvo obezbijediti jedan dio sredstava da se u saradnji sa lokalnom zajednicom kompletno riješi pitanje seoskog društvenog doma.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je današnja posjeta borcima iz Gornje Ravske je znak poštovanja.
“Branili su svoje kuće, svoje domaćinstva, nisu izdali komšije, bili su tu jedni za druge. Nažalost, ima i smrtno stradalih”, naveo je Javor.
On je dodao da je Zavod za izgradnju grada uradio projekat sanacije doma odnosno krova, stolarije i fasade i da će do kraja iduće sedmice održati se još jedan sastanka gdje će se dogovoriti prioriteti.

Mještanin Nikola Jurić učesnik je rata od 1991. do juna 1996. godine i član predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora.
“Mi smo predočili neke stvari, a još ćemo predočiti, ukoliko se bude moglo nešto dogovoriti. Ovo je objekat grada Prijedora. Objekat je u propasti. Krovna konstrukcija je narušena, krov treba pod hitno da se riješi, stolarija sama ispada iz ovih svojih štokova, to je 50 godina staro”, dodao je Jurić.
On je dodao da je selo prija rata imalo 699 stanovnika u 119 domaćinstava, a danas ima oko 240 stanovnika hrvatske nacionalnosti i 20 stanovnika srpske nacionalnosti.
“Svi u slozi, bez problema. Saradnja postoji, žene se, kumuju, slava se slavi. I Božić, i ne znam ja, sve zajedno. Nikakvih problema, međunacionalnih problema, nema”, poručio je Jurić.

Izvor: prijedorgrad.org