Hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da je slučaj “Petrovačka cesta”, kada je u avgustu 1995. godine granatirana kolona srpskih izbjeglica, ratni zločin za koji nema opravdanja, kao ni za ponašanje današnjih hrvatskih vlasti koje ne samo da nisu pokrenule istragu, već su prekinule pravosudnu saradnju sa srpskom stranom po tom pitanju.

– Slučaj na Petrovačkoj cesti je čisti ratni zločin. Avioni su granatirali civilnu izbjegličku kolonu i za to nema opravdanja – rekao je Nobilo.

On smatra da još manje opravdanja ima za ponašanje današnjih hrvatskih vlasti koje, kako je naveo, ne samo da same nisu pokrenule istragu, već su povodom ove optužnice faktički prekinule pravosudnu saradnju sa srpskom stranom u oblasti procesuiranja počinilaca ratnog zločina.

– Sa druge strane i srpsko tužilaštvo je podiglo šuplju optužnicu bez valjanih dokaza. Na primjer, uopšte nisu utvrdili koji piloti su izveli napad na civile, a za one koje su optužili nemaju valjanih dokaza. To me navodi na zaključak da je optužnica podignuta iz nekih motiva koji nisu čiste krivičnopravne prirode – rekao je Nobilo za “Politiku”.

Hrvatska avijacija je 1995. godine u pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca.

Pravosuđe Srbije pokrenulo je postupak protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih da su u avgustu 1995. godine granatirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti kada je poginulo 13 ljudi, od kojih šestoro djece, a povrijeđene su 24 osobe.

Optužnica tereti hrvatske pilote Željka Јelenića, Danijela Borovića, Vladimira Mikca i Zdenka Radulja da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili granatiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Autor: SRNA/RTRS

Foto: RTRS