Pripreme za najveći hrišćanski praznik Uskrs odvijaju se tokom najtužnijih dana u godini – Strasnoj ili Stradalnoj sedmici koja svojim imenom simbolizuje stradanja i muke Isusa Hrista.

Međutim, mnoštvo običaja i činjenica da mnogi praktikuju samo neke od njih kao što je farbanje jaja, dovodi i do toga da pravoslavci koji nisu aktivni hrišćani naprave i velike greške, a bez zle namjere.

Jedna od grešaka koja se sve češće dešava otkako se razne čestitke šalju mobilnim telefonima jeste i da se – čestita Veliki petak! Ovo ljudi čine nesmotreno, ali i bez imalo udubljivanja u poruku koju zapravo šalju. Po hrišćanskom vjerovanju, Veliki petak je dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. To je dan velike žalosti i obilježava se strogim postom. Prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući i ovaj je praznik obilježen crvenim slovom.

Tradicija je da se na Veliki petak svi uzdrže od bilo kakvog veselja i proslava, a oni koji hrišćanski obilježavaju Veliki petak na taj dan ne gledaju televizor i ne slušaju muziku. Jedino što se na Veliki petak radi je farbanje jaja, a od hrane se treba uzdržavati ili jesti samo onu pripremljenu na vodi, prenosi Lepa i Srećna.

Čestitke se šalju tek na Uskrs, a mi vam poklanjamo galeriju prelijepih čestitki naše dizajnerke Zorice Lončar Obradović.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SPC/WIKIPEDIA/SCREENSHOT