Najavljeni nacionalni fudbalski stadion Srbije u Surčinu izazvao je veliku pažnju domaće, ali i svjetske javnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu postavio kamen temeljac stadiona koji bi trebalo da prima oko 52.000 navijača i tom prilikom najavio da je sa UEFA dogovoreno da se na njemu odigra finale Lige Evrope 2028. godine.

ijVest o nacionalnom stadionu je stigla do Engleske, gdje su tamošnji mediji pohvalno govorili o njemu. Među njima i “Dejli mejl”, koji ga je opisao kao tehnološko remek-djelo okruženo zelenilom i drvećem.

– Srbija je otkrila projekt za novi stadion. Fascinantno izgleda ovo tehnološko remek-djelo koje će biti okruženo drvećem i zelenilom. Srbija planira izgradnju veličanstvenog stadiona i okreće se ekološkom pristupu i dizajnu. Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da će ovo biti jedno od tri najljepša mjesta za igranje fudbala na svijetu – navodi se u tekstu tog medija.

Nacionalni stadion srbije
FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA SRBIJE

Istom temom se bavio i “San” koji podsjeća da je projekat za stadion radila ista arhitektonska firma koja je radila i stadion “974” na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kao i da bi trebalo da bude sagrađen do kraja 2026. godine.

Stadion je privukao i pažnju Dejli mejla koji je takođe objavio tekst o njemu u kojem se konstatuje da će biti “jedan o tri najljepša na svijetu”, prenosi B92.

Stadion će zauzimati površinu od 121 hektara, pored njega planirani su i šoping-centar, fudbalska akademija i vjerovatno muzej Fudbalskog saveza Srbije.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA SRBIJE