Penzioneri u Srpskoj zadovoljni su januarskim redovnim povećanjem penzija, ali očekuju da tokom godine dođe i do vanrednog povećanja.

Sredstva za eventualno povećanje penzija bila bi obezbijeđena iz povećanih prihoda po osnovu doprinosa. O tome je, između ostalog, razgovarano u Tesliću, na sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske, prenosi RTRS.

Troškovi hrane i lijekova, dvije su najveće stavke u budžetu penzionera. Izdaci za lijekove dodatno su opterećenje, pa je svako povećanje penzije važno, smatra i Ljubomir Zrnić, penzioner iz Gradiške.

– Onaj lijek koji pomaže njega plaćamo 100 posto i da bar ga prebace na listu B bilo bi nam lakše. Puno tih para koje dobijemo u stvari je nama za liječenje više nego za bilo šta drugo – kaže Zrnić.

Povoljnije uslove za nabavku lijekova priželjkuju i u Udruženju penzionera Srpske.

– Donesen je Zakon o apotekarskoj djelatnosti Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština da zdravstvene ustanove mogu osnivati apoteke, zašto se ne ide ka tom pitanju da te zdravstvene ustanove, bar one veće osnivaju apoteke koje bi mogle nuditi normalne cijene lijekova za penzionere – istakao je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Zbog visokih troškova života dobro je što je Vlada u januaru redovno povećala penzije, kažu penzioneri, ali dobro bi im došlo i vanredno povećanje tokom godine, kojem se nadaju.

– Ukoliko se obezbijede, kao što je to bilo i prethodnih godina, realni izvori finansiranja i povećan prihod po osnovu doprinosa nema razloga da ne dođe eventualno do nekog vanrednog povećanja – poručio je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Penzioneri traže da se izmijene propisi koji će omogućiti da udruženje kao neprofitna organizacija ne podliježe plaćanju poreza i doprinosa za isplate iz penzionerskih članarina, kao i za humanitarni rad.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER