U Prijedoru su danas nastavljeni radovi na rekonstrukciji Ulice mitropolita Petra Zimonjića u naselju Pećani.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor , koji je sa saradnicima prisustvovao početku radova , izjavio je novinarima da je plan da radovi budu okončani u naredna dva mjeseca.

Za projekat u najvećem gradskom naselju iz budžeta grada putem kredita obezbijeđeno je 1.370.000 KM. Radovi su počeli u aprilu prošle godine i trebalo je da budu završeni u roku od tri mjeseca, ali su obustavljeni kada se prilikom kopanja ustanovilo da je potrebna i zamjena vrelovodne i vodovodne mreže.

“Tada smo se odlučili da zaustavimo radove, da idemo u nabavku potpuno novih cijevi. Za to smo dodatno odvojili 100.000 maraka kada govorimo o vrelovodnoj mreži. Što se tiče vodovoda, negdje oko 60.000 maraka će se potrošiti”, rekao je Javor.

On je podsjetio da je lani u prvoj fazi urađeno 280 od ukupno 460 metara ulice i utrošeno 800.000 KM, te da je preostalo 180 metara ulice i 570.000 KM.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Duško Miletić podsjetio je da je grijna sezona trajala do 30. aprila i da se za zamjenu cijevi morao čekati kraj sezone.

“Uvidjeli smo da je mreža veoma stara i u lošem stanju i odlučili smo da kompletan dio ove ulice izmijenimo vrelovodnu mrežu koja iznosi 156 metara. Uz saglasnost gradonačenlika i Gradske uprave, odlučeno da se odobri još dodatnih 100.000 KM”, dodao je Miletić.

Direktor “Vodovoda” Dragoslav Kabić rekao je da su postojeće vodovodne instalacije napravljene od lijvanih željeznih cijevi i stare više od 50 godina, te da je preduzeće imalo velike gubitke u ovom naselju.

“Nakon rekonstrukcije vodovodne mreže i, naravno, ulice, to će bitno uticati i na naše poslovanje, jer ćemo mi u svojim bilansima imati smanjenu potrošnju na ovom području”, dodao je Kabić.

Izvor: prijedorgrad.org