U  Hambrinama je danas obilježena 32. godišnjica stradanja dva vojnika JNA Radovana Milojice i Rade Lukića, a na punktu su ih ubili pripadnici muslimanskih paravojnih formacija bez ikakvog povoda. Četvoricu su ranili. Na ovom mjestu, danas su ispred Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, položili cvijeće  i prislužili svijeće. Ovog stravičnog događaja prisjeća se i Ratko Milojica.

„Krenuli smo iz Slavonije kući civilnim autom. Ovdje smo naišli na punkt. Zaustavili su nas i tražili nam dokumente. S obe strane ceste i ispred su bila auta, njih nekoliko je bilo u civilu, a neki su imali na sebi policijske uniforme. Bili su svi naoružani. Zapucali su na nas. Dvojica su poginula, a nas četvorica smo ranjeni“, priča Milojica i kaže da nikad neće zaboraviti ova dešavanja. Ranjen je u leđa. Odvukli su ga u dvorište ispred obližnje kuće. Kako kaže na licu mjesta su ubijeni Rade Lukić i Radovan Milojica.

Ovo je nakon ubistva Radenka Đape bio drugi incident u Prijedoru, u kojem su ubijeni vojnici srpske nacionalnosti.

Milojica je bio ranjen, a nakon nekog vremena je, kako kaže, izgubio svijest. Nakon dva sata pregovaranja pušteni su i sanitet ih je transportovao do bolnice. Smatra se da je ovo bio povod za početak rata u Prijedoru.

Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik Gradske organizacije porodica poginulih boraca ističe da je ovo sigurno bilo isplanirano da dovede do početka rata u gradu na Sani.

“Tražilo se da se tu izvrši masakr i da to bude početak rata. Neko je htio rat u Prijedoru. Odgovorno tvrdim da su ovi događaji kao što je ubistvo Radenka Đape, potom  ovaj događaj ovdje, zaista izazvali sukobe u Prijedoru. Mogu tvrditi šta hoće i mogu se baviti čim god hoće, ali ovo je bio uzrok svih nemilih događaja u gradu Prijedoru “, smatra Knjeginjić.

Imena počinilaca ovog zločina su poznata, ali nalogodavci do danas nisu pronađeni ni procesuirani.

Izvor: kozarski.com