U Starom Brodu na Drini kod Višegrada obilježene se 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije koje su na monstruozne načine ubile ustaše Јure Francetića.

Obilježavanju su prisustvovali premijer Radovan Višković, resorni ministar Danijel Egić, načelnici opština Višegrad, Sokolac, Novo Goražde i brojne druge delegacije.

Višković je istakao da su Srbi širom bivše Јugoslavije ubijani na stravične načine, skoro identično kao u Starom Brodu i bolno je to što se ovo stradanje krilo od potomaka gotovo 50 godina.

Višković je u Starom Brodu kod Višegrada, gdje su obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske i Podrinjske regije, koje su ubile ustaše, rekao da na ovom mjestu nije bilo porodice sa romanijskog platoa koja nije nekoga izgubila.

– Da se nije pojavio Momir Krsmanović da napiše roman “Teče krvava Drina”, pitanje je da li bi se za ovaj zločin saznalo – dodao je Višković.

On je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska bila tvorevina Trećeg rajha, njegova produžena ruka.

Sjećanje na Stari Brod i sva srpska stratišta za Srbe predstavlja najveću, bolnu ranu, ali i najvažniju istorijsku lekciju koju je dužan da uči, pamti i prenosi na buduće generacije, istakao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

On je istakao da se sjećanjem na ove zločine pokazuje da su takve žrtve vrijedne dostojanstvenog pominjanja i vječnog pamćenja strahovitog stradanja.

– Moramo da sačuvamo i život Republike Srpske, a naš najveći interes je da sačuvamo mir i da nam se više nikad ne ponove stradanja, poput ovog u Starom Brodu – poručio je Đurević.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Јedan broj ljudi utopio se bježeći od ustaša.

Autor: RTRS