Nestabilno vrijeme karakterisalo je veći dio maja. Iako već osamnaest dana zaredom u BiH izmjereno bar malo kiše, ukupne sume padavina u većini krajeva su ipak ispod prosječnih za ovo doba godine.

Slične vremenske prilike očekuju se i u prvoj sedmici juna. Preovladaveće nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pojava grada nije isključena, naročito u sjevernim područjima. U subotu, 1. juna izgledno je nešto stabilnije vrijeme, kada se lokalne nestabilnosti prognoziraju samo na jugu Hercegovine u prijepodnevnim satima.

Minimalne temperature vazduha variraće između 10 i 15 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 17. Najviše dnevne temperature u između 22 i 28. Od utorka, 4. juna maksimalne temperature idu do 25 stepeni.

U periodu od 6. do 13. juna, prema trenutnim sinoptičikm materijalima, očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Stabilizacija vremenskih prilika usloviće i porast temperature vazduha. U tom periodu, najviša dnevna temperatura biće od 26 do 31 stepen, a na sjeveru i jugu zemlje do 34 stepena Celzijusova.

Autor: Fena/Srpskainfo