Da je prebrza vožnji na putevima Srpske i dalje ozbiljan problem pokazuju najnoviji podaci policije prema kojima je za četiri mjeseca ove godine kažnjeno oko 60.000 vozača koji su nagazili papučicu gasa, a uhvaćeni rekorder jurio je čak 201 kilometar na sat i to na dionici gdje je ograničenje 50.

Brza vožnja u samom je vrhu uzroka koji dovode do saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom, ali uprkos tome na drumovima širom Srpske već godinama je svakodnevna pojava. Represivnija kontrola u vidu sve brojnijih presretača, mobilnih i stacionarnih radara uz pomoć kojih nadležni nastoje suzbiti ovu negativnu pojavu i dalje ne daje pozitivnu statistiku.

Tako je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS od januara do kraja aprila ove godine policija izdala 60.211 prekršajnih naloga zbog prekoračenja dozvoljene brzine, dok je u navedenom periodu lani ispisano 49.822 prekršajnih naloga po istom osnovu.

– Najveće prekoračenje dozvoljene brzine ove godine zabilježeno je u mjestu Buletić, kod Teslića, gdje je evidentirana brzina od 201 km/č,  a ograničenje je 50. Druga rekordna brzina snimljena je u mjestu Kamičani, kod Prijedora, gdje se automobil kretao 194 km/č, a ograničenje je 80, dok je na trećem mjestu vozač koji je u mjestu Božinci, kod Doboja, gdje je ograničenje 60 kilometara na sat, vozio 192 – istakli su u MUP Srpske.

Dodali su da je u skladu sa bezbjednosnom problematikom tokom prva četiri mjeseca ove godine na saobraćajnicama širom Srpske postavljeno 27 novih stacionarnih radara i sada ih je ukupno 106. Posljednji je postavljen prije dva dana kod banjalučkog Rebrovačkog mosta.

– Postavljanjem stacionarnih radara želi se uticati na vozače da voze propisanom brzinom. Na lokacijama gdje su postavljeni stacionirani radari evidentiran je značajno manji broj saobraćajnih nezgoda, a ti putni pravci su u prethodnom periodu bili identifikovani kao kritični, odnosno putni pravci sa najviše nezgoda – kazali su u MUP.

Crni stub u mjestu Oplave kod Višegrada, tokom prva četiri mjeseca ove godine registrovao je najveći broj prekoračenja brzine, čak 10.414. Nešto manji broj zabilježio je radar u Dragaljevcima kod Bijeljine koji je ulovio 9.616 vozača, dok je treći takođe radar u Višegradu i to u mjestu Kaoštice sa evidentiranih 6.256 prekoračenja brzine.

Zbog čega se i dalje prebrzo vozi precizan odgovor nemaju ni stručnjaci.

V.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović kaže da su očekivanja da stacionarni radari daju puni efekat u budućnosti i da će vozači vremenom usporiti.

– Mogli bismo očekivati da intenzivnija kontrola s vremenom da određene pozitivne pomake, koji nažalost i prema mjerenju indikatora bezbjednosti saobraćaja izostaju. Analize iz prošle godine su pokazale da više od 60 odsto vozača vozi iznad dozvoljene brzine, a tokom 2022. godine to prekoračenje konstatovano je kod 55,9 odsto vozača. Zašto je to tako zaista je teško naći adekvatan odgovor – rekao je Radović, koji se plaši i da će indikatori i za ovu godinu, s obzirom na podatke iz policije, ponovo imati negativni trend.

Radović smatra da je neophodno korigovati kazne za najteže prekršaje kada je u pitanju brzina kretanja kako bi se destimulisali lokalni “Šumaheri”.

PREVENTIVA

Milija Radović kaže da nije dovoljno samo kažnjavati vozače, nego je neophodno sprovoditi kampanje kao znak preventive.

– Vozačima se mora reći koliko je brza vožnja opasna, a da bi poruka stigla do što više očiju i ušiju neophodno je sprovoditi sveobuhvatne kampanje za šta je potrebno dosta novca. Izrada i emitovanje video-spotova na TV stanicama je preskupo, to je za nas misaona imenica. Novca nema ni za oglašavanje na bilbordima, medijima i slično – dodao je Radović, piše Glas.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MUP RS