Zamislite da u jednom Muzeju nedostaje 497 umjetničkih djela i predmeta. Upravo se to desilo u Prijedoru. Da nema eksponata saznalo se nakon revizije. Gdje su i kako nestali, to niko ne zna.

“Nama je svaki predmet koji nedostaje vrlo važan i ono što je vrlo važno jeste da se napokon počne utvrđivati odgovornost onih koji su odgovorni za ovakvo stanje u Muzeju Kozare”, kaže Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare.

Kako će se utvrditi čija je odgovornost nije baš najjasnije. Direktor kaže da odgovornost nije njena, a ni trenutno zaposlenih.

“Samo odstupanje inventarnih knjiga i činjeničnog stanja, odnosno stvarnog stanja u Muzeju Kozare nije problem samo nedostajanje nekih djela nego smo imali i neka djela koja se nalaze u Muzeju Kozare a da ih uopšte nema i da nisu uvedene u inventarne knjige”, kaže Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare.

I nije samo zabrinjavajuće to što nedostaju djela, nego i to da se se revizija muzejske građe nije radila redovno.

U Muzeju Kozare rekli su nam i da revizija muzejske građe nije rađena u posljednjih 70 godina otkada postoji ova ustanova, iako je zakonski propisano da se to radi na svakih deset godina. Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja jeste: Kako je moguće da u prijedorskom Muzeju nedostaju likovna djela čiji su autori poznati svjetski umjetnici kao što su Mira Maoduš, Boško Karanović i Branko Miljuš.

To što 70 godina nije urađena revizija direktorka smatra skandaloznim.

“Jasno po zbirkama smo iznijeli sve predmete koji nedostaju i jasno smo naglasili značaj same revizije i značaj upoznavanja javnosti sa ovakvim nemilim događajem”, kaže Mamić.

Inspekcija je, tvrde u Muzeju Kozare, uradila reviziju za šest mjeseci iako je za to potrebno oko godinu dana. Prema podacima stručne komisije, najviše predmeta nedostaje u arheološkoj zbirci – čak 222.

Autor: ATV