Simeon Stolpnik (nazvan još i Divnogorac ili Mlađi) je hrišćanski svetac, koji se rodio 521. godine, za vrijeme vladavine cara Justina Starijega i živio do 592. godine.

Postoji više verzija žitija ovog svetitelja na grčkom jeziku, kao i gruzinski i arapski prevod. Rodio se u Antiohiji u trgovačkoj porodici. Otac mu je poginuo od zemljotresa i on je ostao sam sa majkom Martom, koja je kasnije takođe proglašena sveticom i njen dan se obilježava 4. jula. U šestoj godini života je otišao u planinu kraj grada Selevkije u Siriji ka igumanu Jovanu, koji je i sam bio stilit. Pod njegovim rukovodstvom se predao velikom podvigu posta i molitve na stubu u svojoj sedmoj godini.

U hrišćanskoj tradiciji se pominje da je pretrpio strašna iskušenja izazvana demonima, ali je primio od Gospoda i anđela veliku utehu i blagodat, te da mu se Isus Hristos javio u vidu lijepog dječaka. Ipak, bez obzira na iskušenja i težak post koji se sastojao od vode i raskvašenog sočiva, u svojoj upornosti i podvizima je nadmašio i svog učitelja Jovana. Takođe, u hrišćanskoj tradiciji se pominje da je imao iscjeliteljske i proročke moći. Mnogi poklonici su dolazili da ga posjete, između ostalih i antiohijski patrijarh Efrem (527-545). Vremenom su mu podigli podesniji stub, ali se Simeon 541. preselio na Divnu goru, po kojoj je dobio nadimak, u blizini svoje rodne Antiohije. Tu je takođe boravio na stubu, a na tom mestu je kasnije sagrađen manastir. Pisao je teološke tekstove, a sačuvana su i dva njegova pisma.

U vizantijskim crkvama postoje mnogobrojne predstave Simeona Mlađeg i starijeg sa kukuljačama, ali je vrlo teško odrediti, posebno u kasnijim periodima, koji je tačno od njih dvojice prikazan. Zanimljivo je da su sve do 12. vijeka izrađivane pločice sa likom Simeona Mlađeg za hodočasnike, poput današnjih suvenira, prenosi Novosti Magazin.

U narodu postoje mnoga vjerovanja šta bi danas valjalo da uradimo. Smatra se da danas neudate djevojke koje žele da pronađu srodnu dušu i udaju se, treba da naprave vjenac od cvijeća i spuste ga u rijeku ili potok.

Molitva

Kao pustinjski žitelj i u tijelu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Simeone. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, iscjeljujući bolesti onih koji ti sa vjerom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima iscjeljenje.

Autor: Srpskainfo